четвер, 30 вересня 2010 18:16

У бібліотеці Вернадського загинули двоє людей

Автор: фото: PHL
  Віктор Коцюра разом з дружиною біля будівлі Національної бібліотеки імені Вернадського ввечері 29 вересня. Там загинув їхній син Богдан
Віктор Коцюра разом з дружиною біля будівлі Національної бібліотеки імені Вернадського ввечері 29 вересня. Там загинув їхній син Богдан

У середу, 29 вересня, близько п"ятої вечора у найбільшій бібліотеці України — ім. Вернадського у столиці — загинули двоє електриків. 23-річний Богдан Коцюра та Володимир Зарицький, 45 років, отруїлися вогнегасною речовиною "Хладон-125". Третій потерпілий, заступник головного інженера з енергетики, потрапив до реанімації.

Рятувальники кажуть, що через коротке замикання спрацювала система пожежної автоматики. Вона гасить вогонь у книгосховищах без води — за допомогою спеціальної речовини. Перед подачею цієї суміші у приміщенні вмикається звукова та світлова сигналізація. Люди мають час, щоб вийти. Але робітники чомусь залишилися в бібліотеці.

— Це сталося у книгосховищі на 20-му поверсі за півгодини до закінчення робочого дня. Читачів не евакуювали. Закрилися як завжди о шостій, — розповідає співробітник. Прізвище не називає. — У книгосховищі, як правило, мало працівників. Читачів туди взагалі не пускають. Кажуть, що робітники якось влізли в пожежну систему і через те була аварія. Я не здивований, бо 90 відсотків технічних працівників — це алкоголіки. Кілька разів бачив, як п"яні електрики лізли в розетки.

У четвер зранку в 27-поверховій бібліотеці — санітарний день.

— Я вчора тут працювала. Нічого не бачила. Дізналася про це увечері з новин по телевізору, — курить біля службового входу білявка років 35-ти. — Одна жінка із сусіднього будинку побачила, що вікна повилітали. Мабуть, коли чоловіки рятувалися, вибивали, щоб повітря свіже пішло.

Пускають до закладу через турнікети лише співробітників. У холі охорона у чорній формі.

— Мене сьогодні з відпустки витягнули, — говорить Віктор Василюк, заступник директора бібліотеки.

Кілька разів бачив, як п"яні електрики лізли в розетки

Зустрічаємо на виході 34-річного Олега Поночевного, інженера Головного управління МНС у Києві:

— Всю ніч тут працювали. І ми, і міліція. Збирали речові докази. Точну причину назвемо за 10 днів.

О 9.42 у дворі бібліотеки чути шум. Четверо чоловіків у синьому та зеленому спецодязі й одна жінка по черзі виносять великі шматки скла, дерев"яні одвірки та книжки. Все кидають у сміттєві баки.

Бібліотеку ім. Вернадського на просп. Голосіївському, 3 відкрили 1989 року. Там зберігають близько 15 млн книжок, газет та наукових праць.

30 вересня у країні святкують День бібліотек. Цього дня планували провести урочисті збори. Тепер скасували.

Зараз ви читаєте новину «У бібліотеці Вернадського загинули двоє людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути