четвер, 28 січня 2021 07:25

Тяжких хворих забиратимуть вертольотами

У лютому в Україні мають запустити пілотний проєкт із цивільної медичної евакуації тяжкохворих. Медики їх забиратимуть гелікоптерами. До цього ними користувалися лише лікарі Збройних сил.

— Це надзвичайно важливо для розвитку системи трансплантації, — каже міністр охорони здоров'я 45-річний Максим Степанов. — Зможемо вчасно доправити потрібні органи та людей. Насамперед — для пересадки серця.

Послугу запустять у Києві та Львові.

— Чергуватимуть повітряні екіпажі й медичні бригади, — говорить Степанов. — Вилітатимуть до людей із гострими затримками кровообігу, розладами серцево-судинної системи, порушеннями мозкової роботи, опіками першого та другого ступеня, опіками електричним струмом чи верхніх дихальних шляхів.

Екіпажі посилатимуть у випадках травм хребта, проникаючих поранень тіла, травматичних ампутацій кінцівок, переломів двох чи більше трубчатих кісток. Також — масових уражень, стихійних лих або якщо пацієнти отримали травму внаслідок падіння з висоти, дорожньо-транспортих пригод тощо.

Міністерство аграрної політики відновить роботу з 1 лютого. Його ліквідували у вересні 2019-го. Функції передали Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

— Україна має потужний агросектор. Тому необхідно повернути профільне міністерство, — говорить прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 45 років. — Нам потрібна ефективна державницька політика, що захищатиме інтереси українських виробників.

— Відновлення міністерства може мати кілька мотивів. Або тут справді все прозоро й уряду необхідне воно для ефективніших рішень по агросектору. Або хочуть всунути у Кабінет міністрів свою людину. Щоб мати в уряді як колегіальному органі додатковий голос, — каже політолог Дмитро Купіра.

Міністром став ексголова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко, 32 роки. Підтримує відкриття ринку землі з липня цього року. За законом, до 2024-го один покупець зможе купити не більш як 100 га, потім — до 10 тис. га. Першочергове право на ділянки матимуть нинішні орендарі.

— Ми впродовж 20 років мали рабські закони, що позбавляли аграріїв права розпоряджатися своїми землями, — розповідає Лещенко в інтерв'ю польському виданню "Ржешпосполита". — Відміна мораторію на продаж — частина реформи. Очолюючи Держгеокадастр, я передав права розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення окремим територіальним громадам, що були створені після минулорічних місцевих виборів. Звільнив понад шість тисяч чиновників, які працювали в системі геодезії та картографії.

Із 1 лютого починає діяти фіксований тариф на газ для населення — 6,99 грн за кубометр. Ціна буде такою до кінця опалювального сезону. Зміни не стосуються споживачів, які уклали річні контракти з газопостачальними компаніями.

Рішення про фіксований тариф ухвалили після того, як понад 50 постачальників на початку січня суттєво підняли ціни на газ, деякі до 10,8 грн за куб. Кабмін назвав їх завищеними.

Якщо фірми не зможуть надати газ за таким тарифом, то обов'язок постачати його споживачам отримає державна компанія "Нафтогаз". У лютому вони продаватимуть паливо за меншою від граничної ціною — по 6,86 грн.

— Держава не може встановлювати тарифи, не має на це права. У неї є інші варіанти допомоги населенню — субсидії, кредитування, — каже експерт з енергетики 40-річний Юрій Корольчук. — Із новою ціною інші компанії не зможуть продавати паливо або працюватимуть у збиток. Зате все перейде до рук Нафтогазу.

Щоб вирішити проблему, треба відокремити Нафтогаз та Укргазвидобування. Тоді паливо продаватимуть на біржі, де середня ціна в опалювальний сезон — майже 6 тисяч гривень.

1 лютого Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства оприлюднить список автомобілів, за які потрібно сплатити щорічний транспортний податок — 25 тис. грн.

Плату мають внести власники авто, яким не більш як п'ять років і які коштують понад 2,2 млн грн.

Сума податку зросте, якщо не заплатити його протягом 60 днів після оприлюднення списку. У перші 90 днів — на 10%, після цього — на 20%.

У разі несплати автомобіль можуть арештувати. Податківці мають право продати машину, із вирученої суми відрахувати податок, а решту повернути колишньому власнику.

Транспортний податок діє із січня 2015-го.

27 лютого відбудеться перший етап добровільного тестування вчителів початкових класів. Міністерство освіти й науки перевірятиме рівень знань та умінь.

Взяти участь у сертифікації зможуть 2 тис. осіб. Попередньо вони мали зареєструватися.

Тест міститиме 100 завдань, на виконання учасникам дадуть 180 хв. Кожне правильно виконане завдання оцінять в один бал. Для складання іспиту необхідно набрати не менше 60.

Успішне проходження можуть зарахувати як позачергову атестацію. Педагоги отримають 20% до заробітної плати.

Зараз ви читаєте новину «Тяжких хворих забиратимуть вертольотами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути