четвер, 26 травня 2011 05:00

Туалети купили за ціною іномарок

Донецька міська рада уклала договір на придбання чеських пересувних туалетів на суму 3,99 млн грн. Замовили по п'ять чоловічих та жіночих. Один коштує, як японський автомобіль "Тойота Камрі" з повною комплектацією — близько 400 тис.

— Там і гаряча вода буде, і сонячні батареї, комфорт коштує грошей, — каже мер Олександр Лук'янченко, 63 роки. — Їх встановлюватимуть в зонах Євро-2012.

Туалетні комплекси переставлятимуть з місця на місце за допомогою підйомних кранів. У них висітимуть бойлери, набори для умивальників, дзеркала, туалетне приладдя, електрообігрівачі. Чоловічий обладнаний чотирма окремими кабінками і п'ятьма пісуарами. У жіночому буде чотири окремі кабіни та одна обладнана пандусом.

— За ті гроші, які ми витратили на 10 комплексів, змогли би побудувати в одному місці не більше як один-два стаціонарні туалети на 20–30 чоловік. А це рішення дозволить обслуговувати одномоментно 70 чоловік у різних місцях, — вважає Костянтин Савінов, начальник управління благоустрою. — Пекін використовував подібні на Олімпіаді. Німецький аналог у Берліні коштує 38 тисяч євро. Привезти, розмитнити та встановити буде не менше 630 тисяч гривень за комплекс. Тому перевагу віддали цим туалетам чеського виробництва.

Торік Донецький міськвиконком за обслуговування двох громадських туалетів, що поряд з мерією, заплатив 1,02 млн грн. У них усе автоматизоване. Після кожного відвідувача повна дезінфекція без участі прибиральниці.

— Що ви хочете, якщо звичайні біотуалети коштують від 10 до 36 тисяч гривень. При цьому дорого обходиться обслуговування, — каже Максим Ровинський із міської ради. — Зате, якщо в Донецьку тими євротуалетами, що стоять в нас біля мерії, можна скористатися за 1 гривню, то у німецькому місті Кельн — за 1,5 євро.

Зараз ви читаєте новину «Туалети купили за ціною іномарок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути