вівторок, 16 червня 2009 07:43

Троє дітей потрапили у трясовину

Автор: фото надане управлінням МНС у Волинській області
  Ганну Панасовську (ліворуч), Любов Сороку та Віктора Панасовського врятували гілки верболозу
Ганну Панасовську (ліворуч), Любов Сороку та Віктора Панасовського врятували гілки верболозу

4 години сиділи по шию в болоті 11-річна Любов Сорока, 13-річний Віктор та 10-річна Ганна Панасовські із села Старостав Горохівського району на Волині. Діти заблукали і провалилися у боброву яму.

Напередодні Трійці 6 червня в багатодітній родині Панасовських готувалися до свята. Найменші з п"яти дітей — Ганна і Віктор — вирішили нарвати лепехи. Наступного дня хотіли продати зілля в райцентрі. Близько 19.00 заскочили до сусідки Любові Сороки і разом пішли на лісове болото за селом.

— Мені сказали, що йдуть до подружки Каті на іншому краю села. А про лепеху — ні слова, бо її у нас біля хати повно, — каже бабуся дітей 53-річна Любов Панасовська.

Діти блукали болотом до смеркання, перескакуючи з купини на купину. Не помітили, як вийшли до глибокого меліоративного каналу. Вирішили перейти рів дерев"яним містком.

— Там у болоті бобри нарили підводні нори. Ми їх постійно обходили, а тут раптом провалилися всі разом, — каже Люба Сорока.

Діти загрузли в трясовині. Схопилися за гілки верболозу. Віктор і Люба  невисокого зросту. Їм болотяна вода сягала по шию. Найвищій 10-річній Ганні багнюка була по груди. Вона намагалася підтримати подругу.

Ударив грім, розпочалася злива. Діти кричали.

— Ми дуже злякалися. Кругом темно, падає сильний дощ, заливає яму і вода почала потрапляти до рота, — згадує Ганна. — Страшно, бо ніхто нас не чує через грім.

Першу годину-півтори діти щосили кликали на допомогу. Охрипли, цокотіли зубами від холоду. Віктор заспокоював дівчат. Вони плакали.

— Коли зовсім стемніло, ми почали молитися. Спочатку "Отче наш", а потім усі молитви, які знали, — каже Віктор. — Я розтирав Любу руками, бо від холоду вона вся посиніла.

Волання дітей почули дві жінки, які поверталися додому з городу за селом. Через трясовину вони не змогли дістатися болота, тому побігли у село, викликали рятувальників. Близько 23.00 край трясовини стояв автомобіль із пожежниками, за півгодини приїхала "швидка". Рятувальники одягли гумові костюми й по груди у воді пішли на допомогу.

— Місце — суцільна трясовина. Ми дісталися рову, проклали канатну дорогу і надувним човном перед собою наблизилися до дітей, — розповідає начальник варти районного МНС 32-річний Микола Рот. — Молили Бога, щоб блискавка не влучила в потерпілих і не повбивала усіх нас у воді.

Вода ледь не дійшла до носа Люби та Віктора. Діти посиніли від холоду. Руки заніміли від постійного тримання за верболіз. Не могли говорити — лише схлипували. Чоловіки одягли на них рятувальні жилети і на руках винесли із трясовини. У "швидкій" їх зігріли і доправили в районну лікарню.

— Дітей поклали в реанімацію, потім до палати інтенсивної терапії. Були наявні ознаки сильного переохолодження. Та на диво ніхто з них не захворів, — каже начмед горохівської районної лікарні Галина Сигида, 43 роки. — Через день усіх здоровими виписали додому.

За п"ятьма дітьми родини Панасовських наглядає баба Люба і батько. Мати Анжела — на заробітках у Москві. Наступного ранку вона вислала гроші на лікування.

Сім"я ледь зводить кінці з кінцями. Для молодших Віктора і Ганни збирання лепехи, ягід та грибів у лісі й на болоті є звичним заробітком.

— Та хай згорять ті гроші, — плаче Любов Панасовська. — Тепер ні ноги з двору.

Село Старостав — за 10 км від райцентру. Розташоване серед мішаного лісу. До  траси, якою їздить автобус, — 3 км. Селяни туди пішки добираються ґрунтовою дорогою.

Болото за Староставом місцеві називають "гиблим". За останні 10 років там утопилися троє.

Зараз ви читаєте новину «Троє дітей потрапили у трясовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути