Ексклюзиви
пʼятниця, 10 листопада 2017 07:20

"Три години лежала без допомоги. На одному фізрозчині"

— Черт знает что! У них "реактивов нет". Совести у вас нет. Во что превратили медицину, — лається літній чоловік на сходах Донецької обласної клінічної лікарні.

Із початком війни ­звідти звільнилися понад половина фахівців. Хворих лікувати нічим.

— Одна диагностика стоила больше 500 рублей (227 грн. — ГПУ). Врач написала список лекарств. Но сначала требуют анализ крови на гепатит. В лаборатории нет реактивов. Направляют в частную. Там драконовские цены. Как и везде. Прошлой зимой на лечение жены от гриппа самыми дешевыми лекарствами ушло 2 тысячи рублей (908 грн. — ГПУ). Сейчас мне насчитали почти 15 тысяч. Где их взять? — чоловік зминає рецепт і кидає під ноги.

— А чему удивляться, — відповідає чоловік років 40. — У друга жена в больнице. Вегето­сосудистая дистония. 500 рублей в день. Летом мне потребовалась операция на ноге. Обратился сюда, к сосудистому хирургу. Операция бесплатная, но надо оплатить наркоз, катетер. Потянуло на 17 тысяч. Каждый день за нормальную палату еще сверху 300 рублей. Плюнул. Поехал в Мариуполь. Сделали в два раза дешевле.

— Сколько народа за последние три года померло без медпомощи. Совсем не старые люди. Работы нет, денег нет. Нет и помощи от врачей. Все хапугами стали, — жінка, яка слухала розмову, розвертається і йде геть.

Навіть маючи гроші, ліків не купиш — їх не завозять, каже донецький лікар і блогер Олександр Чернов:

— В окупованому Донецьку волонтери шукають гроші й ліки для порятунку 17-річної дівчини. Постраждала від вибуху газу. 85 відсотків тіла обгоріло. Лежить у Центрі термічних пошкоджень Інституту невідкладної і відновлювальної хірургії. Директор закладу Еміль Фесталь сказав журналістам, що для порятунку роблять усе необхідне. Насправді дівчина три години лежала без допомоги. На одному фізрозчині. А директор неспішно погоджував із керівництвом бойовиків, чи можна взяти ліки зі "спецфонду" для місцевої "еліти".

— Какое-то время аптеки обеспечивали людей лекарствами из запасов. Не прекращались и поставки из Украины. По нормальным ценам. Но транспортная блокада стала для них преградой. Лекарства хлынули из России. Цены выросли в разы. Появились фальшивки, — розповідає колишня співробітниця обласного управління охорони здоров'я Світлана Костюченко. Була куратором фармацевтичної мережі. Зараз — безробітна. — Большинство коммунальных и много частных аптек были "отжаты". Можно предположить — торговлю лекарствами контролируют высшие чины "республики".

— В ДНР не найдешь нормальные лекарства. Если завозят, то производства ­Тюмени. Написано — цитрамон. Выпила, легче не стало. Начала читать состав — совсем не такой, как у нашего. Подделка, — скаржиться пенсіонерка Людмила Макогон у кабінеті 46-річній лі­карці. Та працює тут 15 років. Каже, у пацієнтів побільшало алергічних реакцій на російські меди­каменти.

Радить замовляти українські ліки тим, хто їздить по пенсії. Препарати для її хворої мами передають родичі з Харкова. У місцевих аптеках купувати побоюється.

"Заплатила за наркоз 2500 рублей. Он есть в гуманитарке"

На початку 2015-го бойовики ДНР анонсували створення торгового дому "Ліки Донбасу". Через нього мали проходити всі гуртові закупівлі ліків. Унаслідок цього ціни знизяться, обіцяв керівник ДНР 41-річний Олександр Захарченко.

Однак жителі окупованих територій скаржаться на брак ліків. Розповідають про завищені ціни на лікування.

"Лекарства либо плохие российские, либо днем с огнем не сыщешь. Немного поступает от России с гуманитаркой для больниц. Но расползаются по "своим" аптекам. В больницах — только для избранных, — пише в соцмережі донеччанка Марина. — Заплатила за наркоз 2500 рублей (1135 грн. — ГПУ). Он есть в гуманитарке. Генферон купи. Шприцы купи".

У цьому бізнесі мають частку російські постачальники. Лідери з поставок ліків окупантам — ростовські регіональні дистриб'ютори "Астика" і "Биофарма", компанії "Лесан Фарма" та "Супрамед-Юг", бізнесмени Владислав Царьков і Роман Нечай. Про це пише російський сайт "РБК".

Зараз ви читаєте новину «"Три години лежала без допомоги. На одному фізрозчині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути