Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2021 07:25

Треба скрізь запроваджувати жорсткий карантин

— Не карантин, а дитячий садок. У вас люди не хочуть об­межувати контакти й носити маски правильно. Дороги забиті, всі кудись їдуть, — каже ізраїльський анестезіолог Борис Бриль.

В Україні протягом тижня ­щодня клали в стаціонари по 4,5–5 ­тисячі хворих на коронавірус. Помирали від 250 до 500 людей. Це найвищі цифри з початку пандемії.

— Медична система витримає максимум до семи тисяч добових госпіталізацій, — говорить головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, 40 років. — Найбільше страждають великі міста. Медиків не вистачає, персонал морально вигорає. На навчання нових бракує часу. Виправити все можна, якщо люди всюди ходитимуть у масках тижнів три.

Медики у відчаї, говорить інфекціоніст столичної лікарні №4 Євген Дубровський, 35 років:

— Лікарня вщент заповнена тяжкими хворими на коронавірус. Це переважно люди з хронічними захворюваннями. Є молоді й без патологій. Такої кількості можна було уникнути, якби амбулаторну допомогу надавали якісніше. Нинішнє дистанційне лікування малоефективне. Якщо медик не бачить хворого, то неминуче будуть помилки, які призведуть до госпіталізації. Наприклад, пацієнт нервує і накручує себе. Йому призначають купу зайвих аналізів, антибіотики. А в цей час стан іншого хворого може погіршуватися, а він цього не усвідомлює. Затурканий сімейний лікар може не розібратися і призначити шаблонне лікування всім підряд.

Сімейні терапевти не отримують надбавок за роботу з хворими на ковід, додає Дубровський:

— Їм не дають коштів за шкідливість праці, бо вони не бачать пацієнтів. Терапевти, в свою чергу, не хочуть їх приймати, бо не мають доплати. Замкнуте коло. Неефективність організації роботи на амбулаторному рівні і створила проблеми з перевантаженням стаціонарів.

На 14 квітня в Україні коронавірус підтвердили у 14 553 людей за добу. Померли — 467.

На ранок 14 квітня у червоній зоні карантину опинилися Київ та 11 областей — Житомирська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька та Чернігівська. Із 15-го числа жорсткі обмеження почнуть діяти на Полтавщині. У жовтій зоні Херсонщина, Закарпаття та Івано-Франківщина. Решта регіонів у помаранчевій.

У столиці жорсткий карантин мав завершитися 16 квітня. Але через сплеск захворюваності його подовжили до 30 числа.

— Третя хвиля коронавірусу пов'язана зокрема з британським і південноафриканським штамами інфекції, — каже міністр охорони здоров'я 45-річний Максим Степанов. — Ми вийшли на пік захворюваності. Ситуація почала стабілізуватися.

— Медична система не витримає, якщо буде 30 тисяч хворих щодня, — каже інфекціоніст з Івано-Франківська Сергій Федорків, 27 років. — Зараз робота в лікарнях хаотична. Графіки медиків нестабільні, бо часто випадають самі через хворобу. Варто скрізь запроваджувати жорсткий карантин, як у європейських країнах. Про спад захворювання говорити зарано. Бо попереду Великдень. Люди почнуть ходити в гості, у церкви. Хворобу здолаємо, коли сформується колективний імунітет після вакцинації.

Цього тижня в Україну безкоштовно надійде 117 тис. доз американської вакцини "Пфайзер". Щеплюватимуть персонал і мешканців інтернатів та будинків для літніх людей. Ще 10 млн доз маємо отримати до кінця року.

13 квітня в Україні почали вакцинувати китайським препаратом "Коронавак". Насамперед колють поліцейським, інвалідам та їхнім опікунам, спортсменам-олімпійцям, пара­олімпійцям, майбутнім учасникам ЗНО. Тривають щеплення індійським "Ковішелдом", виготовленим за ліцензією шведсько-британської компанії "Астразенека".

— Темпи вакцинації гальмує низька схильність до щеплень медперсоналу та населення. Змусити не можемо, — говорить імунолог Федір Лапій, 47 років. — В усіх регіонів є доступ до вакцини. Щеплення роблять у спеціальних пунктах у державних та приватних лабораторій. Зможемо вакцинувати до кінця року 70 відсотків українців, за умови, що буде достатньо вакцин і люди не відмовлятимуться. Нині на щеплення згодні менше половини дорослих українців.

На середину квітня в країну мало надійти 1,5 млн доз "Ковішелду", 700 тис. — "Коронаваку", 600 тис. — південнокорейського препарату за ліцен­зією "Астразенеки". Натомість отримали 215 тис. доз китайської вакцини і 500 тис. індійської.

— Виник дефіцит вакцин, від якого страждаємо не лише ми, — продовжує Лапій. — Індія розширила програму імунізації свого населення. Тому обмежила експорт препарату. Подібна заборона є в Китаї.

"Пфайзер" не кращий за інші вакцини, які будуть доступні українцям.

— Люди думають, якщо його колють у США та Європі, то він якісніший і надійніший. Це не так, — додає Лапій.

Із 24 лютого по 14 квітня в Україні від коронавірусу щепили понад 403 551 осіб. П'ятеро отримали повторну дозу "Ковішелду". Найбільше уколів, по 800–1500, роблять щодня на Київщині, Дніпропетровщині, Львівщині. У решті областей — від 50 до 500.

Зараз ви читаєте новину «Треба скрізь запроваджувати жорсткий карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути