Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2011 04:45

Торгують виробами в'язнів із семи колоній

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Продавець львівської ”Крамниці українських речей” показує сувенірний корабель за 800 гривень. Його виготовив в’язень Самбірської виправної колонії
Продавець львівської ”Крамниці українських речей” показує сувенірний корабель за 800 гривень. Його виготовив в’язень Самбірської виправної колонії

У середу на першому поверсі Львівського слідчого ізолятора на вул. Городоцькій відкрили "Крамницю українських речей". Тут торгують виробами в'язнів із семи колоній Львівської області.

У невеликій кімнаті на 60 "квадратів" розставлені ковані вироби — вазони, віконні решітки, мангали, декоративні колодязі, лавки, тротуарна плитка, ліхтарі, меблі офісні та для дому. На дерев'яних столах — сувенірні кораблі, вишиті ікони, шкатулки, свічники.

— У нас не зовсім крамниця, швидше стіл замовлень. Покупець приходить, ознайомлюється з товаром, ціною і замовляє. Є каталоги. До отого журнального столика можна собі заказать будь-який візерунок, — розповідає 26-річний продавець магазину Іван. Прізвище не називає. Раніше працював товарознавцем у Личаківській виправній колонії. Одягнений у строгий костюм і темну сорочку. — Стіл дубовий, робота ручна. Це ексклюзив, на фабриці такого не знайдете.

Запевняє, що вироби в'язнів дешевші.

— Кубічний метр піноблоків у нас коштує 483 гривні. Такої ціни більше ніде не знайдете. Мангал — 1 тисяча гривень, за поворотом на Краківському базарі — 1500. Ось цей великий сувенірний корабель ручної роботи всього 800 гривень. За кілька днів у нас уже позамовляли дитячі двоярусні ліжка за 1100 гривень, скрізь такі по 1500.

На стінах магазину висять стенди із пропозиціями продукції кожної колонії. За півгодини крамницю відвідують четверо чоловіків і жінка з дитиною.

Гроші в'язням не повертають. Вони отримують офіційну зарплату в себе на виробництві. Схожі магазини планують відкрити у всіх областях України.

З'явилося в країні за тиждень:

Металеву чотиригранну колону "Географічний центр України" встановили біля міста Шпола на Черкащині. Заввишки 13 м. За радянських часів центром України вважали селище Добровеличівка Кіровоградської області. Там теж стоїть пам'ятний знак.

Зникло:

Дерев'яні лавки загальною довжиною понад 2 тис. м зняли зі Співочого поля в Тернополі. До 25-ї річниці міська рада вирішила їх замінити на дубові з металічною основою. Пояснюють: колишні не витримували глядачів під час великих концертів. Тернопільське Співоче поле звели першим в Україні.

 

Зараз ви читаєте новину «Торгують виробами в'язнів із семи колоній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути