пʼятниця, 05 травня 2017 06:00

"То десятками років нічого не роблять, то все відразу"

Автор: Сергій Старостенко
  Перехожі фотографуються біля напису ”Євробачення” на майдані Незалежності в центрі Києва
Перехожі фотографуються біля напису ”Євробачення” на майдані Незалежності в центрі Києва

— Та коли ж це закінчиться, — 35-річна Олеся Галушко прикриває рота хусткою. Біжить крізь хмару пилу по Броварському проспекту, що на лівому березі столиці. Комунальники там асфальтують дорогу, роздувають з ділянки сміття.

— То десятками років нічого не роблять, то все відразу. Маю алергію на пил, — продовжує Олеся. Вона — в рожевому піджаку, коричневих бриджах і балетках. Витирає сльози з почервонілих очей. З вій тече туш. — Поки доходжу до роботи, наче в шахті побувала.

28 квітня біля Міжнародного виставкового центру та на прилеглих вулицях працюють комунальники. Кладуть асфальт, фарбують паркани й мости, оновлюють ліхтарі, міняють лампи, білять бордюри. Так готуються до пісенного конкурсу Євробачення. Він має розпочатися в Києві 7 травня.

На автостоянці за 100 м від МВЦ 41-річний Сергій Богорев протирає машину вологою серветкою.

— Ця пилюка — на авто, в очах і роті, — спльовує. — Через підготовку до Євробачення по два часа стою в пробках. Мушу рано вставати. Важко, бо я "сова".

Виставковий центр обгороджений. Охоронці всередину не пускають. Перед парканом "зеленбудівці" висаджують ялинки, готуються покласти газон.

— Робимо з восьмої до сімнадцятої. Одні садять, другі поливають. Потім міняємося. Ялинки важкі, з ними возяться чоловіки. А ми квіти саджаємо, — розповідає працівниця Київзеленбуду 56-річна Олена.

— Недавно чоловік із дитячою лопаткою зайшов на клумбу. Хотів викопати квіти, які ми ще навіть не досадили, — додає 51-річний Олександр. — Я накричав, щоб не трогав. А він каже: "Мені на балконі теж краса потрібна".

Біля МВЦ замінили газон, поставили металеву огорожу. Облаштували сквер — висадили дерева, кущі, зробили живопліт із самшиту й кизилу. Встановили 25 лавок і стільки ж урн для сміття. Поставили фігуру "Хамелеон" з розфарбо­ваних шишок та ялівця. Перехожі фотографують її на мобільні.

— Радуюсь тому, во что превращается мой район. Если бы каждый год у нас какой-то конкурс проходил. Глядишь, весь город преобразился, — каже 54-річний Олексій Борченко. Сидить на лавці у сквері. — Міст пофарбували, гарні клумби висадили. Лавки поставили. З газоном якась біда, правда, місцями лисий. Ну нічого, кульбаби закриють. Переживаю, щоб на станції метро Лівобережна ремонт устигли закінчити. Стовпи на платформі ще не обклали плиткою, вихід не доробили.

Біля метро знесли кіоски. На тому місці — продуктова розкладка. Поряд люди з землі продають молоко й городину.

— Ганяють, але торгуємо. Поліція попереджає, що штрафуватимуть на 500 гривень. Вже як приїдуть іностранці, не виходитиму, — говорить 79-річна Марія Павлівна.

Зараз ви читаєте новину «"То десятками років нічого не роблять, то все відразу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути