Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2009 18:39

Тимошенко доведеться працювати і за себе, і за "того хлопця"

Ідея об"єднати країну перед обличчям світової кризи, яку так  виношувала Юлія Тимошенко, померла. Точніше, її поховали.

Одним із могильників єднання всіх політичних сил країни став президент Віктор Ющенко. Про це він заявив на останній прес-конференції. Але є інформація, що була ще одна постать, яка незгірш від яйця намагалася налякати лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Це — Дмитро Фірташ. Кажуть, він активно переконував його, що єднання з Тимошенко — біда для нього. Пояснюється така позиція бізнесмена, очевидно, тим, що прем"єр-міністр поставила хрест на його оборудках із сумнозвісним "РосУкрЕнерго". У такий спосіб Фірташ намагається помститися "жінці з косою".

Цього разу він виграв — широку коаліцію не утворили. Хоча радіти йому зарано. Юлія Тимошенко не полишить докладати консолідаційних зусиль. "Те, що не сталося об"єднання всіх політичних сил в одну команду для захисту країни від кризи, це погано. Але я не припиню працювати над тим, щоб це рано чи пізно, але обов"язково відбулося", — каже вона. Глава уряду продовжить свій хрестовий похід проти двовладдя в країні, яке настало після змін до Конституції 2004 року, а також і надалі нестиме відповідальність за стан справ у державі.

Аналізуючи рішення Віктора Януковича вийти з переговорного процесу щодо створення коаліції, прем"єр-міністр вважає: він не впевнений у своїй перемозі на виборах президента. "Вихід із переговорного процесу Партії регіонів, яка поклала всю відповідальність на партнерів, свідчить, що честі в політиці немає. Хтось думає, що Янукович виправився і думає про країну... Але, на жаль, збереглися "кидки", — констатує глава уряду. — Думають, що кинули БЮТ, кинули Тимошенко. А я хочу сказати, що кинули країну брудною кампанією, яка на фоні нормального переговорного процесу була влаштована. Янукович сам сказав це у своїй заяві: "Страшно брати відповідальність за кризу на себе перед президентськими виборами". От і всі пояснення", — заявляє Тимошенко. І додає: "Це страх політиків, які очолюють політичні сили, брати на себе відповідальність за кризу, за її подолання, за непопулярні рішення. Вони зайняли позицію: "неважливо, що буде з країною, а я борюся за свої рейтинги". І все скинули на мої плечі. Нічого, я витримаю. І хто б що не волав, кризу буде подолано".

Юлія Тимошенко хоче надати "безпрецедентно великих прав опозиції", зокрема призначати керівництво і членів Рахункової палати

Справді, Юлії Тимошенко не позаздриш. Мало того, що на ній тягар боротьби з кризою. Їй доводиться мати справу з такими специфічними політиками, як Віктор Янукович та Віктор Ющенко. Перший усього лякається, а другий без будь-яких приводів впадає в істерію. Прем"єр переконана: якби не позиція глави держави, у країні була б єдність політичних еліт. "Ми довели б цей процес до логічного завершення, якби в президента не було істерії".

Тепер Україні доведеться думати не про налагодження економічного життя, а про чергові виборчі перегони. Юлія Тимошенко вже назвала своїм головним конкурентом Віктора Януковича і висловила впевненість у власній перемозі: "Ми чітко визначилися, що йдемо на президентську кампанію. Я особисто буду брати в ній участь. Безумовно і беззаперечно, моїм головним конкурентом буде Віктор Янукович. Ще з 2004 року було зрозуміло, що наші команди конкурують, і саме між нами буде розгортатися боротьба за перемогу в президентській кампанії".

Найближчим часом Тимошенко планує подати новий проект змін до Конституції, який закріпить парламентську республіку й обрання прем"єра всенародно. "Я матиму ще час довести, що парламентська форма правління більш жорстка, керована та гармонізована, ніж будь-яка інша. Тому що за президентської форми правління президент певний час не спирається на більшість у парламенті, а іноді він значно слабкіший, ніж прем"єр, обраний всенародно під час парламентських виборів", — говорить Тимошенко. За її словами, проект змін до Конституції від БЮТ містить 10 пунктів. Він передбачає реформу правосуддя, зокрема обрання суддів народом і створення для них дисциплінарних комісій. "Бютівські" зміни до Основного закону мають на меті змінити квотний принцип формування Конституційного Суду та Центральної виборчої комісії, масштабно реформувати місцеві органи влади й передати їм значні права від центру. Крім того, Генпрокуратурі залишать тільки функції нагляду, а функції слідства передадуть іншим правоохоронним органам. "Кожна силова структура зможе доводити справу до кінця без втручання Генпрокуратури", — зауважує Тимошенко. Вона нагадала, що сьогодні багато справ, порушених Міністерством внутрішніх справ чи Головним контрольно-ревізійним управлінням, не рухаються через блокування їх у прокуратурі. Прем"єр обіцяє, що люди зможуть безпосередньо звертатися до суду з вимогою порушити справу проти чиновника, а депутатів та інших можновладців позбавлять недоторканності. Також Юлія Тимошенко хоче надати "безпрецедентно великих прав опозиції", зокрема призначати керівництво і членів Рахункової палати, яка зможе порушувати кримінальні справи.

"Упродовж президентської кампанії ми будемо пояснювати й захищати цей проект Конституції, щоб той бруд, який утворили навколо нашої політичної сили й особисто мене, було змито правдою й відвертістю в цих речах", — обіцяє глава уряду.

Найближчим часом їй доведеться працювати і за себе, і "за того хлопця" — вести виборчу кампанію та утримувати стабільність у державі. Значно легше буде її опонентам, які дістануть змогу критикувати й обіцяти. Без жодної відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко доведеться працювати і за себе, і за "того хлопця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути