Ексклюзиви
пʼятниця, 12 листопада 2010 15:34

Тепло буде до 20 листопада

Тепло буде до 20 листопада

9 листопада цього року побиті температурні рекорди. За всю історію спостережень, починаючи з 1880-х, це були найтепліші день і ніч в Україні. Температура повітря прогрілася до +17,8°С. Раніше найтеплішим вважали 9 листопада 1927 року. Тоді було +16,5°С.

— Тепла погода точно триватиме до 20 листопада. Далі може бути тепло, а може зима почнеться, — каже Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру. — Зараз перемагають південно-західні вітри з півдня Балканського півострова, Атлантики або Середземномор'я. Вони несуть тепле повітря.

У столиці на деревах удруге виросло листя, на Печерську зацвів бузок.

— В останні роки стало тепліше, осінь триває довше. На деревах з'являється листя, деякі цвітуть. Досі літають бджоли. Їх доводиться догодовувати цукром, бо квітів мало. Але нічого страшного в цьому немає. Років два тому в лютому було 15 градусів і каштани теж викинули листя. Головне, щоб раптово не почалися морози. Інакше земля промерзне і рослини можуть загинути. Буде добре, якщо зразу випаде сніг, — кажуть працівники столичного Ботанічного саду ім. Гришка.

Через теплу погоду ще не відлетіли шпаки.

— Зазвичай вони зимують у Туреччині, Іспанії та на півночі Африки. Уже мали б полетіти, але сьогодні бачила зграйки, — говорить киянка 34-річна Зоряна Лук'янчук, керівник відділу розвитку Українського товариства охорони птахів.

Агрономи кажуть, що на плодові рослини тепла осінь вплине погано.

— Відбувається збій біологічного ритму. Якщо прийдуть морози, молоді пагони загинуть — не встигнуть приготуватися до зими. Навесні дерево може взагалі не зацвісти. А для озимини навпаки — великий плюс. Приморозки вже були, тому період закалки зерно пройшло. Зараз укріпляється і розвивається, — каже агроном Ярослав Краєвський, 30 років.

У райцентрі Мена на Чернігівщині у дворі на вул. Кірова, 26 на яблуні з'явилися плоди. Яблука продовгуваті, трохи більші за грецький горіх.

— Це білий налив. Були більші, як куряче яйце, та вже обтрусили, поїли, — розповідає господиня 70-річна Тамара Чиркун. — Десь у началі вересня ми з сусідкою замітили яблуневий цвіт на гілках. Білий налив вродив на початку літа. А тут знову квітне. Думала, пустоцвіт. А воно ні — з'явилася зав'язь. Яблучка висять китицями по п'ять-шість штук. Уся вулиця сходилася дивитися.


Рибалки нарікають на відсутність клювання.

Ще такого не було, щоб на зиму квочка з курчатами ходила

— Коли вода в річці охолоджується нижче 10 градусів, починає масово жирувать щука, — каже 35-річний Олександр Косюченко з райцентру Кам'янка Черкаської області. — Інша риба в цей час малорухома, скупчується на глибині, в ямах. І щука її ловить. Це буває десь у кінці вересня. А зараз тепло, дрібна риба на мілководді гріється. Риболовлі нема. Такого ще не було, щоб кілька разів підряд був без улову.


У 58-річного Олега Миколайця із села Новоселиця Жмеринського району Вінниччини цвітуть помідори.

— Мій город в ярочку. Того, видно, вони й не померзли на початку жовтня, коли були приморозки. А два тижні тому цвісти почали, — розказує. — На кущах висять червоні помідорки.

Раніше Олег Іванович забирав усе з городу до 14 жовтня.

— Цього року жінка ради експерименту посіяла кріп після Покрови. Він такий гарний зійшов, — каже господар. — Посходив озимий часник і цибулька зелене пір'я пустила. Оце вже хуже, бо як ударить мороз, воно всьо погибне.

Миколаєць зауважує, що з'явилися мухи, повзають мурахи, а миші гніздяться серед трави.


У Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі декоративні качки-мандаринки та фазани перекуняли та починають токувати. Так вони поводяться навесні.

— Це аномально. У пташок можуть виникнути проблеми зі здоров'ям і з потомством, — каже директор центру Ігор Антахович, 47 років. — Боїмося, що ведмеді вийдуть зі сплячки.

— На початку листопада помітила, що поменшало яєць. Але не звертала уваги, восени кури перестають нестися. Якось чоловік порався по господарству. Дивиться, а за стайнею курка сидить. Він її зігнав, а під нею з десяток яєць. Ще такого не було, щоб на зиму квочка з курчатами ходила, — дивується 52-річна Марія Стеців із селища Великий Любінь Городоцького району на Львівщині.

Жителі селища Черче Камінь-Каширського району на Волині збираються у ліс по гриби.

— Біля хати з'явилися порохнавки. Кажуть, у лісі можна й білий гриб знайти, — розповідає 51-річний Іван Хлистік. — На городі кріп і цибулька з'явилися. Жартуємо, що ще трошки тепло протримається, то картоплю будемо садити.

— Тепла погода буде до 1 грудня. Потім наступить зима, сильно похолодає. А на Новий рік знову стане тепло, — каже 65-річний Володимир Чуйко, народний синоптик, учитель фізики та географії, із села Морочне Зарічненського району Рівненської області.

Він 28 років спостерігав за температурою, опадами, напрямом вітру та атмосферним тиском. Вів щоденники, стежив за рослинами і вивчав поведінку птахів.

Зараз ви читаєте новину «Тепло буде до 20 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути