пʼятниця, 02 березня 2012 10:15

Тарифи на воду зросли на 7,8%

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Із 1 березня зросли тарифи на холодну воду. В середньому по Україні на 7,8%. Кубометр коштував 4,24 грн, а відучора — 4,57 грн. Такі дані наводить Нацкомісія регулювання ринку комунальних послуг.

Цей орган коригує тарифи, зокрема, на воду. Він може впливати на рішення 46 ліцензованих підприємств. Але це не всі компанії, які надають послуги водопостачання. Тому в деяких містах ціна на воду значно вища за середню по країні.

— Это моча, а не вода, извините за грубость, — каже Геннадій Бурков із міста Новомиргород на Кіровоградщині. — Вода смердюча і жовта, а коштує 20 гривень за кубометр. За газ платимо 1 гривню, а за воду 20.

У Новомиргороді з нового року кубометр води коштує 20,4 грн. До цього було 8,12 грн.

— Ця вода технічна, її пити не можна. Дуже брудна, — говорить 67-річна Катерина Іванівна. На мітинг біля міськради, що відбувся минулого тижня, вона принесла дві каструлі і чайник, покриті рудим нальотом. На площі зібралися зо 300 людей. — Ви попробуйте цю каструлю. Та на ній 2 кілограми нальоту. Я чищу посуду порошком раз в неділю. За тиждень вона знову покривається пластами. Такий накип, як каміння. Ми раньше мовчали, бо вона такою дорогою не була. Нею тільки стіраємо і душ приймаємо. Ванну не напускаю, бо не хочеться в жовту баюру лягати. У сосєда дві стіралки полетіли. І фільтри міняв, і калгон сипав. Барабан та механізми через нальот накрилися. Маю пенсії 907 гривень. За місяць ми по 6 кубометрів виливаємо. Треба платити по 120 рублів. У сестри у Рівному за кубометр беруть менш як 3 гривні. В сосєда син у Житомирі учиться. Там 4,70. Даже у столиці таких цен немає. Ну, в нас же не пустеля, щоб у п'ять раз дороже здирати.

— Та щоб ви цими помиями подавилися, — галасує Любов Миколаївна у сірому пальті і теплій фіолетовій хустці. Виливає на сніг 1,5 л води з пластикової пляшки. — Куди дивиться президент?

— А йому зараз не до нас. Він доки всіх врагів не пересажає, Україною займатися не буде. Та за Ющенка важко було, но таких цен на комунальні услугі не бачив, — спльовує беззубий дід.

— Якби вода джерельною була, я за неї отдавала б більше, ніж 20 гривень за кубометр, — розповідає Любов Миколаївна. — А то якийсь розчин ядовитий. Раз каструлю так коробить, уявляєте, які у нас шлунки були б, якби ми її пили? Я лице боюся вмивати, бо ше повисипає. На свою пенсію 913 рублів не можу собі раз у місяць колготи нові купити. М'ясо таке дороге, що не помню, як пахне. Ну щоб у людей воду відбирали, це вже занадто. Вона ж не Миргородська і не Трускавецька, щоб стільки коштувать.

До людей виходить один з керівників комунального підприємства міста:

— Якість води у Новомиргороді відповідає стандартам. Гіркуватий смак і неприємний запах має через особливості місцевих ґрунтових вод.

Люди перекрикують його.

— Такий тариф у Новомиргороді економічно обґрунтований та ухвалений законно, — каже міський голова Яків Немировський. — Людям треба змиритися. Одне можу обіцяти точно — більше вода не дорожчатиме. 2013 року тарифи не змінюватимемо. Якщо систему водопостачання модернізують, тарифи, може, трохи зменшать.

— Кажуть, ціни підняли законно, що перед тим міська рада провела громадське обговорення, — говорить Володимир Вакуленко. — Ніяких громадських слухань, яких вимагає процедура підвищення тарифів, не було. І кожен городянин може це підтвердити. Нові тарифи у Новомиргороді є одними з найвищих у країні.

У кримському місті Армянськ найнижчий тариф на воду — 50 коп./куб. м. У Вінниці платять 2,87 грн/куб. У Києві — 3,18. У Львові й Запоріжжі — трохи більш як 4,5 грн. У Чернігові та Луганську — понад 7 грн/куб.

Скільки платять європейці та американці, грн/куб. м

Іспанія (0,16 євро)    1,7

США ($0,65)    5,19

Болгарія (0,5 євро)    5,4

Франція (1,27 євро)    13,64

Німеччина (1,9 євро)    20,4

 

Зараз ви читаєте новину «Тарифи на воду зросли на 7,8%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути