пʼятниця, 18 листопада 2016 00:55

Тарифи на тепло зросли удвічі

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Тепло увімкнули 21 жовтня і за одинадцять днів нарахували майже тисячу шістсот гривень. Уп'ятеро більше, ніж торік, — обурюється киянин 52-річний Петро ­Теселько.

Від 14 листопада мешканці столиці отримують платіжки за опалення у жовтні. Мають сплатити у п'ять-шість разів більше, ніж за цей місяць торік. Люди пишуть скарги в Київенерго. Називають дані помилковими, завищеними, вимагають перерахувати їх.

— Торік за жовтень заплатила 224 гривні, тепер нарахували 1709, — говорить киянка Анастасія. Мешкає у трикімнатній квартирі. — І це — плата за неповний місяць. За листопад треба буде віддати понад три тисячі.

— У нашому будинку п'ять років стоїть лічильник. У найхолодніші місяці ніколи не використовували більше 1,4 гігакалорії. Але за жовтень Київенерго приписало нам три. За квартиру на сімдесят квадратів маю заплатити понад дві тисячі гривень, — розповідає киянка Ірина Романова.

— Наші працівники зробили неправильні розрахунки — через велику кількість договорів і документів, — пояснює голова наглядової ради Київенерго Іван Плачков, 58 років. — Раніше рахунки за тепло обробляли в ЖЕКах і кооперативах. Відтепер постачальник тепла укладає угоду з власником житла напряму. Кожна квартира виведена прямо на нас. Це — сотні тисяч договорів. Важко їх усі обробити.

У міській адміністрації запевнили — ­тариф перерахують.

— Людям треба звернутися до енергопостачальної компанії телефоном чи листом, — говорить Юрій Крикунов із департаменту соціальної політики. — Нічого страшного, якщо квитанцію вже оплатили. Гроші перейдуть за листопад.

Цьогоріч українці віддаватимуть за тепло в середньому в 2,5 разу більше, ніж торік. Тоді мешканці багатоповерхівок із будинковими лічильниками сплачували в середньому 657 грн за гігакалорію. Без лічильників — 16 грн за кожен "квадрат" квартири.

— У квитанціях приходять шалені суми, а ми мерзнемо, — каже 34-річна львів'янка Марія Мориквас. Мешкає в однокімнатній квартирі з чоловіком і 3-річною донькою. — Чотири роки тому ми створили Об'єднан­ня співвласників багатоквартирного будинку. Скинулися, встановили у під'їзді лічильник. Коли на вулиці тепло — зменшуємо обігрів у системі опалення. У квитанціях стоять менші суми.

У жовтні за неповні 14 днів нарахували 325 грн.

— У холодні місяці за 27 квадратних мет­рів доведеться платити понад 800 гривень, — продовжує жінка. — Тепло в домі розподіляється нерівномірно. Я живу на другому поверсі, температура у квартирі — максимум 19 градусів. Ходимо у светрах. А на 7–9-х поверхах — плюс 24. Люди звідти бігають скручувати лічильник тепла. Тоді в нас температура падає ще нижче.

Вадим Бевз із родиною мешкає у приватному будинку на околиці Львова. У ­лютому цього року сплатив за тепло 2,9 тис. грн. Зараз очікує на вдвічі більші рахунки.

— У нас будинок на 250 квадратів. Живуть батьки-пенсіонери і нас троє, — каже Вадим Бевз. — За жовтень рахунки вразили — дві тисячі гривень за півмісяця опалення. Домовилися, що здамо одну кімнату квартиранту. Сума покриє половину рахунка.

— Отримали платіжку за опалення у дві тисячі гривень. На п'ятсот більше, ніж торік, — говорить 25-річна Ольга Костенко з Полтави. Живе у трикімнатній квартирі з чоловіком, сином, бабою і дідом. — Я в декреті. Чоловік має 2,5 тисячі гривень зарплати. За комуналку платимо навпіл із дідом і бабою. Подали заяву на субсидію. Але відповіді нема. Із чоловіком почали економити на одязі. Раніше старі речі возила на дачу, а тепер носитиму далі. Подруга, яка мешкає в однокімнатці, теж у шоці. За тепло муситиме віддавати 800 ­гривень.

У Вінниці тариф на опалення у жовтні зріс удвічі.

— За комуналку заплатила понад дві тисячі. 1600 — за тепло, — говорить 40-річна Наталія. Має двокімнатну квартиру. — Моя зарплата — 1700 гривень. Змушена шукати додаткову роботу.

Енергетична інфраструктура зношена на 70 відсотків

— Суми в квитанціях правильні. Бо нові тарифи ще в червні затвердив Кабінет міністрів. Слова прем'єр-міністра про те, що десь щось пораховано неточно — гра на публіку, — каже експерт з енергетики Геннадій Рябцев, 45 років. — Цієї зими людям важко буде платити за комуналку, бо не отримають від держави необхідні пільги. Реального субсидіювання немає. Відбувається вимивання додаткових коштів із держбюджету на користь енергетичних компаній. Аби субсидії стали реальними — їх потрібно монетизувати (пряме нарахування людям грошей на картки для оплати за комунальні тарифи. — ГПУ).

— Знижувати тарифи не варто. Це призведе до руйнування енергетичної інфраструктури. Вона зношена на 70 відсотків. Кращий варіант — змусити енергетичні компанії вкладати отримані гроші в оновлення систем водопостачання й опалення.

Зараз ви читаєте новину «Тарифи на тепло зросли удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути