середа, 10 березня 2010 08:31

Світлофори перестали миготіти жовтим

Світлофори перестали миготіти жовтим

"Я п"ять днів тому помітив. Сначала вилупив глаза. Думаю: усі лампочки перегоріли? Потом докумекав, що то так задумали", — водій маршрутки N21 миколаївець Валерій Новицький, 51 рік, показує на світлофор, в якому не вмикається жовте світло.

Миколаївське обласне управління Державної автомобільної інспекції з 1 березня проводить експеримент. Налаштували міські світлофори так, щоб у них після червоного кольору загорявся одразу зелений. Однак перед червоним, жовтий вмикається. Кажуть, так борються з аварійністю на перехрестях.

— Приміром, одна машина починає рух на жовтий колір, інша їде їй напереріз на зелений, — каже Валерія Власова з обласного ДАІ. — Ударяються і кожен доводить, що їхав на дозволений сигнал.

Даїшники перелаштували роботу світлофорів на 10 перехрестях: чотири розміщені на просп. Леніна, три — на просп. Жовтневому, два — на просп. Миру та один між вул. Космонавтів і Херсонським шосе.

— Я думаю, желтый надо в любом случае, — каже 40-річний Норі, водій маршрутки N21. — Потому что он дает предупреждение. С одной стороны знают: "Внимание! Стой", а с другой стороны знают: "Внимание! Едь".

— Просто деякі водії їдуть на жовтий колір, — перебиває Валерій Новицький. — От я, допустім, їду на скорості. У мене включився жовтий. Я як їхав, так і їду, бо бачу, що проскочу. А з іншої сторони їде такий самий ідіот, як я. У нього ж тоже жовтий. Виходить столкновєніє.

Новицький запрошує до салону своєї "ГАЗелі". Виїжджаємо на маршрут. На першому перехресті проскакуємо на зелене світло. За 600 м друге. Тут горить червоне світло. Умить змінюється зеленим.

Я як їхав, так і їду, бо бачу, що проскочу. А з іншої сторони їде такий самий ідіот, як я

— Треба було якось оповістити водіїв, — каже Новицький. — Нам ніхто не казав.

— Це погано, — каже водій із 21-го маршруту. — Стоїш тупо, а тут зелений різко включається. Має бути попереджувальний сигнал, бо люди привикли до жовтого.

— А мені нормально, — перебиває його 34-річний Денис Качалов, водій маршрутки N8. — Я в Одесі часто буваю, там давно жовтого немає. Але краще було б, якби поставили таймер, щоб було чітко видно, скільки ще секунд бути зеленому.

Жоден з опитаних пішоходів не знає про експеримент.

— На нас воно не відіб"ється, — махає рукою 56-річний Сергій Олександрович. — Але це дебілізм, коли немає жовтого. Жовтий — це підготовка для водіїв.

Даїшники кажуть, що на експериментальних перехрестях за дев"ять днів не зафіксували жодної аварії.

— Такі експерименти є в Одесі, Херсоні, Києві та в нас. Ми забрали жовтий не повністю, — уточнює Валерія Власова. — Він горить, коли з зеленого перемикається на червоний. За три місяці опитаємо водіїв і зробимо висновки.

Департамент ДАІ з"ясовує, чи відповідає нововведення чинним стандартам.

Зараз ви читаєте новину «Світлофори перестали миготіти жовтим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути