вівторок, 12 червня 2012 05:15

"Шведи унюхали "Сільпо" на Подолі"

— Если бы я продавал пиво, уже на машину заработал бы. Цены в кафе тут бешеные: бутылка пива — 30 гривен, — говорить продавець сувенірів 29-річний Олексій, що торгує біля пішохідного мосту між центром Києва та Трухановим островом. Тут між двох рукавів Дніпра розташований кемпінг для шведських уболівальників. — А сувениры — не берут. Два мяча только продал.

У кафе на березі сидять за столиками 15 шведів. Загоряють, п'ють пиво, енергетичні напої. Час від часу скандують футбольні "кричалки".— Хай би шведи ще на три місяці зосталися, — каже продавщиця 38-річна Інна. — З нашими їх не порівняти — п'ють, але ні бійок, ні лайки. Навіть "дякую" говорити навчилися. Сигарет і кави майже не беруть. Горілку теж не дуже. І красиві всі! — сміється.

З мосту до кемпінгу йде чоловік у футболці шведської збірної. Несе упаковку 1,5-літрових пляшок пива "Львівське 1715". Його напарник тягне упаковку мінералки. Горланять "кричалку", сміються.— Унюхали на Подолі "Сільпо" (продуктовий супермаркет. — "ГПУ"). Тепер ящиками пиво волочать, — пояснює прибиральниця табору, жінка років 55. — Кажуть, що у рай попали: природа, пиво дешеве. Отак показують, — відстовбурчує великі пальці рук.На території чергують міліція, еменесівці, кінна міліція. Показую охоронцеві журналістське посвідчення, і він пропускає.Уздовж пляжу стоять намети. Більшість прикрашені шведськими прапорами. Уздовж води що 10 м — смітники. Шведи сидять на пластикових стільцях та шезлонгах біля наметів, п'ють пиво. Дехто підіймає руку з пляшкою на знак привітання, позує. На пляжі восьмеро грають маленьким сувенірним м'ячем у футбол. Усі в шортах та без футболок.На вході бульдозер розгортає дрібний щебінь — доробляють дорогу. На лаві сидять двоє будівельників.— Хоть асфальт положили, — говорить один. — Спасибо шведским парням за дорогу на Труханов! — сміються.

У п'ятницю до кемпінгу заїхали перші 400 шведів. До України діставалися переважно машинами-трейлерами — будинками на колесах.— Тут є місця для чотирьох-п'яти тисяч людей, — виходить із мікроавтобуса Інго Сьоделонд із міста Гетеборг. Він із фірми, яка організовувала поїздку. — Тут поки що нема світла та води. Але ми були готові, що можуть бути недоліки. Головне — це душові й туалети.Сивобородому Інго на вигляд років 50. Говорить англійською.— У вас потрібно про кожну частину роботи домовлятися з різними організаціями. Влада дуже бюрократична, — продовжує. — Усе дороге. Ніч у готелі — 500 євро.

Від чого ви застерігали своїх людей?— Не пити води з Дніпра.

Що передусім зробили в Україні?— Скуштував борщу та шашликів. Смачно.

Вузькими доріжками острова їздять трактори, маленькі вантажівки й екскаватори. Жінки саджають на клумбах квіти, чоловіки риють траншеї. Після дощів усюди глина впереміш із бур'янами. Підходимо до чоловіка, який загоряє у шезлонгу. Поряд вішалка для речей. До стовпів прикручений шведський прапор. 55-річний Ганс Торнквіст підводиться й одягає майку:— Із друзями приїхав сьогодні о четвертій ранку. За дві доби подолали 2 тисячі кілометрів. Трейлер обладнаний душовою, є туалет, плита для приготування їжі. Пиво, воду, сосиски привезли із собою. Готуємо хот-доги.Розказує про умови в таборі.— Вони не прекрасні, але нормальні. Мені сподобалося, що Україна, як і Швеція, простора. Багато полів, немає щільної забудови. Здивувало, що за 20 хвилин перетнули кордон між Польщею та Україною. Всі попереджали, що доведеться стояти 4 години. Дороги у містах погані. Окрім того, ми не розуміємо ваших знаків, і англійською мовою їх майже немає. Небагато знав про Україну раніше. Чув... як її звати? Вона зараз у в'язниці. Відома жінка. Ще перед чемпіонатом тут убили 50 тисяч бродячих собак. Принаймні так передавало телебачення. Заходимо до стаціонарного туалету. Всередині чисто, є умивальник. Немає води й туалетного паперу. В унітазах нічим змити.Віддаля шумить будівельна техніка. Монтують сцену.— Тут усе готове відсотків на 15, — підтримує за руку Євген Олександров, представник компанії "Фуд-фекторі". — Ми почали тільки сьогодні зранку, хоча довго готувалися. Нам не дали електрики, а без неї нічого не встигнемо. По-хорошому, тут потрібно ще тиждень працювати, аби все зробити. А нам за ніч треба впоратися.Островом вештаються молоді шведи. Усміхаються перехожим, фотографують Дніпро.— Я був на Євро в Австрії, й там постійно дощило, — згадує 9-річний Ола Рапейс. — Тому тут мені подобається більше.

"Відкати сягали 40 відсотків"

— За провал підготовки наметового містечка для шведських уболівальників є цілком конкретні відповідальні люди, — розповідає депутат Київради від партії "Удар" 31-річний Олексій Давиденко. — Це керівництво комунального підприємства "Плесо". Воно опікується всім комунальним пляжним господарством. Цей кемпінг є його частиною.

Чому не зуміли підготуватися вчасно?— Причин кілька. Перша — брак фінансування. Кабмін постійно затримував єврогроші й не передавав їх місту. Друга — звичні недбалість і крадіжки столичних чиновників. Із тих грошей, що їх виділяють на об'єкти, постійно крали. У Києві відкати сягали 40 відсотків обсягу наданих коштів.

Шведи, що оселилися в кемпінгу, платили за це по кілька тисяч гривень. Куди пішли ці гроші?— Схема оплати шведами була проста. Є замовник — шведський туроператор. Він дав 200 тисяч євро, тобто 2 мільйони гривень, Києву за оренду Центрального пляжу на Трухановому острові на час чемпіонату. Фани зі Швеції платили своєму туроператору. Але це була лише частина грошей, які пішли на будівництво кемпінгу. З міського бюджету витратили 4 мільйони гривень.

На що витратили ці кошти?— На жаль, це незрозуміло. У цьому і полягає головна проблема. Там більше ніж 100-200 тисяч гривень, не було куди витрачати.

Як чиновники мають за це відповідати?— Під час Євро-2012 не варто виносити сміття з хати. Але по закінченні чемпіонату керівництво міста й країни має вжити заходів і як мінімум звільнити всіх посадовців, які провалили свої напрями підготовки до Євро.

 

Зараз ви читаєте новину «"Шведи унюхали "Сільпо" на Подолі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути