середа, 13 червня 2012 00:00

Швед танцював із шаликом збірної України

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Понад 50 тисяч уболівальників дивляться матч між національними збірними України та Швеції у фан-зоні на Хрещатику 11 червня. Деякі завчасно приготувалися і прийшли з покривалами, інші сиділи на рюкзаках
Понад 50 тисяч уболівальників дивляться матч між національними збірними України та Швеції у фан-зоні на Хрещатику 11 червня. Деякі завчасно приготувалися і прийшли з покривалами, інші сиділи на рюкзаках

Неподалік станції метро Хрещатик розташована фан-зона шведів. Біля великого монітора стоїть намет із пивом. Перед екраном — дерев'яні лавки та столи. Шведів майже немає. Вони почали виходити із фан-зони наприкінці матчу Англія — Франція, поспішали на "Олімпійський". Усього подивитися футбол на Хрещатик прийшли кілька десятків тисяч уболівальників.

У понеділок о 21.45 займаю місце скраю лавки. Розпочинається трансляція матчу між збірними України та Швеції. Навпроти сидить чоловік з пов'язкою кольорів національного прапора Швеції. Яскраво-помаранчеві окуляри заклав догори. Запитую, чому не на стадіоні.

— Квитків немає. Мені обіцяли, що візьмуть два, а дістали один. Віддав його дівчині. Вона з подругою на стадіоні, — відповідає 25-річний Тиберіас. Говорить, що в Києві йому дуже подобається. — Ми на річці живемо (табір шведів розташований на Трухановому острові. — "ГПУ"). Вчора вночі купався. Тут ми двоє лишилися з Енджелом, — показує на чоловіка, який за сусіднім столом сперечається з українцями. — Думаю, наші виграють 2:1. У вас заб'є Шевченко, а в нас Златан (Ібрагімович. — "ГПУ"), — усміхається. На столі біля Тиберіаса стоїть напівпорожній бокал пива та шматок піци на пластиковій тарілці.

На початку другого тайму Ібрагімович відкриває рахунок. Натовп, де переважають українці, спочатку зітхає, потім свистить. Тиберіас та Енджел обіймаються.

— Я ж казав — Златан, — повертається до мене Тиберіас.

За 3 хв. Андрій Шевченко зрівнює рахунок. Вболівальники підриваються зі своїх місць. Пузатий чоловік з лисиною проливає пиво на хлопця, який сидить поруч. Той встає і підбиває його стакан.

— Та что ты? Я не хотел! — виправдовується пузатий. Хлопець із мокрими штанами прямує до туалету.

— Шева! Шева! — гукають на Хрещатику під час повторів гола.

Тиберіас з Енджелом сидять мовчки. За кілька хвилин Шевченко забиває другий м'яч.

Хлопець у кашкеті "Найк" вилізає на бордюр і стрибає на спину іншому. Той підхоплює його руками та стрибає на місці. Енджел просить в одного з українців шалик із написом "Ukraine". Вилізає на стіл і вигукує: "Україне! Україне!".

— Україна і Швеція — друзі, — пояснює. — Я приїхав святкувати, а не ворогувати. Попросив шалик, щоб показати свою любов до вас. Мені тут добре.

Тиберіас іде за пивом. Каже, наступні два матчі шведи виграють. В цей час над фан-зоною пролітає вертоліт.

— Янукович, — показує в небо швед.

Запитую, що він знає про нашого президента.

— Нічого. Бачив у новинах його на вертольоті, — говорить Тиберіас.

До наметів із пивом постійно черги. В кожній стоять до 50 людей. Ціну на "Карлсберґ" підняли до 25 грн за 0,5 л, "Львівське 1715" коштує 15 грн. Також продають закуски: хот-дог — 18 грн, сендвіч із шинкою — 20.

Колона просувається повільно. На монітори, де транслюють матч, майже ніхто не звертає увагу. Займаю чергу за трьома дівчатами.

— Атмосфера класна, — розповідає 24-річна Діана Пономаренко. — Я вже була тут минулої п'ятниці, коли відкривали фан-зону. Сьогодні людей більше в рази три. Ціни високі, але думала, буде ще дорожче. Прикольно, що всюди іноземці. Шкода тільки, що англійську погано знаю. Тому ні з ким не спілкувалася.

Після фінального свистка натовп починає рухатися в бік метро Театральна. Всі щось скандують, свистять.

За 20 хв. фан-зона майже порожня. Ближче до головного монітора на асфальті валяються пластикові стакани, папірці та інше сміття. З'являються прибиральники. Жінки зі сміттєвими пакетами ділять територію та розходяться. Всі в синіх комбінезонах.

— Працюємо з восьмої вечора до восьмої ранку. За надмірну роботу не доплачують. Але ніхто не жаліється, бо ейфорія в усіх. У такій атмосфері навіть сміття прибирати приємно, — каже 28-річна Ірина.

Зі стадіону повертаються вболівальники. Шведи ходять невеликими групами. Співають, усміхаються — по них не помітно, що їхня збірна програла.

Шестеро чоловіків заходять до "фанатоміра". Посеред кімнати стоїть стіл із круглими великими кнопками. На кожній — назва збірної. Треба вибрати країну, натиснути кнопку і разом закричати. На стіні висить невеликий монітор. Там показують результат. Шведи додають до рейтингу своїх уболівальників 16 балів. Тепер у них 2 632 пункти. Лідирує Україна, за яку "накричали" 27 213 балів.

До виходу із фан-зони наближається львів'янин Андрій, 27 років. Він у синіх джинсах та вишиванці.

— Приїхав із друзями. Вони ідуть ззаду. Маємо забрати сумки і повертаємося додому. Більше матчів у Львові проводити треба. Там хороша атмосфера. Наступні два поєдинки збірна України гратиме в Донецьку. Всі говорять, що там будемо грати, як на виїзді.

О 1.30 у фан-зону нікого не пускають. Біля кожного виходу по кілька десятків міліціонерів чекають, коли всі залишать Хрещатик.

Зараз ви читаєте новину «Швед танцював із шаликом збірної України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути