четвер, 12 листопада 2009 07:46

"Сусід пішов у туалет і по коліно провалився на другий поверх"
7

Мешканка квартири №3 Світлана Мороз стоїть на спільній кухні. У ній готує їсти, пере і сушить одяг. У квартирі сиро та холодно
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
Триповерховий комунальний будинок на вулиці Гоголівській, 32  у Києві давно підлягає знесенню. Жителів першого поверху виселили з нього 18 років тому
Поржавілий умивальник у квартирі Світлани Мороз. З-під обваленої штукатурки  на стіні видно арматурну кладку
У валізах жителі комуналки зберігають документи
Під обваленою стелею  Андрій Стрілець почепив надувного дельфіна. Щоб вода не капала на голову, комунальники обшили стелю клейонкою, але це не допомагає

У триповерховій столичній комуналці на вул. Гоголівській, 32 живуть 12 сімей. Навпроти будинку припарковані блакитний і салатовий "запорожці". Із коридору тягне сирістю і нечистотами.

— Під будинком ціле озеро фекалій, — каже 50-річна Надія Корнієва. У двокімнатній квартирі N4 вона живе з чоловіком і сином. Чоловікові дали це помешкання 27 років тому. — Ті відходи годами ніхто не викачує. Від них по всьому будинку вонь стоїть.

На першому поверсі двері до квартир забиті дошками.

— Перший поверх відселили ще 1991-го. Їм дали тимчасові квартири на Жилянській. Це "тимчасово" затягнулося на 18 років. Кілька років тому тут по п"яні людину вбили. Усіх жителів за понятих покликали. У міліції справу так і не закрили.

Запрошує до кімнати. На столі біля комп"ютера розкладені заяви до Шевченківської райради, Київради та мера Леоніда Черновецького.

— До кінця листопада нас хочуть відселити на Туполєва, 20д. Там стара хрущовка. Колишніх жителів відселили на півроку в інший будинок, обіцяли ремонт зробити. Ніхто на Туполєва йти не хоче, ми єдині погодилися переїхати. Через це сусіди дивляться косо. Я працюю в лікарні. Отримую тисячу гривень, усе йде на продукти. На нову квартиру за все життя не відкладу.

Веде на кухню. Тріщини у стінах і стелі замащені шпаклівкою і забілені вапном. На плиті — синя каструля і дві сковорідки. У раковині кілька брудних тарілок. Навпроти газової плити стоїть холодильник.

— Нікому не побажаю жити в комуналці. По сусідству живе пенсіонер. Із холодильника зникають продукти. Він до нас із претензією, що його цибулю з"їли. А в нього й цибулі не було. Рік тому на першому поверсі знімали серіал. Актори під лєснічною площадкою зробили туалет. Вони не думали, що в такому будинку ще можуть люди жити.

Піднімаємося оббитими сходами на третій поверх. На дверях квартири N5 три старі дзвінки. Надія Миколаївна натискає на всі. Двері відкриває Андрій Стрілець, 47 років. Він у спортивних штанах і гумових капцях. Проводить у вітальню. Усі речі складені в целофанові пакети. Документи зберігає у валізах на шафі. Під стелею повісив півтораметрового надувного дельфіна.

— Минулого місяця комунальники обшили стелю клейонкою, щоб під час дощів вода не капала на голову, — вимикає з пульта телевізор. — Цю квартиру жінці оставила моя теща. Вона добивалася, щоб тут усе поремонтували, але так і не дочекалася.

На столі парують деруни. Діти господаря — 15-річна Марина та Олексій, 14 років, — сидять на дивані. Дивляться новини.

— У комуналці багато крис, — Марина гладить білу персидську кішку Джесі. — Сусіди ловлять їх мишоловками. Джесі єдина кішка в будинку. Вона з усіма крисами не справляється. Кільком сусідам щурі з другого поверху падали на голову.

У Світлани Балашової, 65 років, підлога застелена лінолеумом. Прогинається під ногами.

— 2006-го на мене впала стеля і переломила ключицю, — показує на облущену штукатурку й арматурну кладку на стелі. — Кілька місяців ходила в гіпсі. Потім подала до суду на жек. Але начальник не з"явився на жодне засідання. У дім приїжджав голова райадміністрації Пилипишин. Сказав, що будівля на 90 відсотків підлягає зносу. Порадив платити тільки 18 гривень за вивіз сміття. Уже два роки не платим квартплату. Маємо борг 9 тисяч. Одна сусідка добивалася, щоб її переселили, і померла від інсульту.

У туалеті між унітазом і підлогою показує 10-сантиметрову щілину.

— Сусід пішов у туалет і по коліно провалився на другий поверх. Стіраємо і миємося в мисках, бо в душ страшно заходити. На балкон не виходимо, щоб не впасти на голову людям. Коли тепло, в будинку літають великі комарі. Їх не бере ні "Раптор", ні інша хімія. А на другому поверсі ще з літа ночує бомж. Ми його виганяємо. Тиждень десь тиняється, а потім знову приходить ночувати.

На ринві будинку оголошення "Куплю квартиру в вашому будинку", "Робимо ремонти недорого".

— Хотіли продати квартиру, щоб купити кращу. Давали гарні гроші, бо квартира в центрі. Але нам не дозволяють продавати.

Зараз ви читаєте новину «"Сусід пішов у туалет і по коліно провалився на другий поверх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути