— Цієї осені земля суха, бо дощів майже не було. Тому й ґрунт не замерзав, — каже Анатолій Балаєв, 62 роки. Він щороку спостерігає за змінами в землі. Завідує кафедрою ґрунтознавства та охорони ґрунтів Національного університету біоресурсів і природокористування.
— У ґрунті є капіляри з водою, як в організмі людини з кров'ю. Від морозу вони розширюються, тоді земля збільшує об'єм і стає пухкою. Якщо перша половина осені дощова, то ґрунт замерзає одразу.
Під час першого приморозку земля стає білою. Це кристалізується волога з повітря та пара із-під землі. Іній вважають ознакою початку осені. Замерзання ставків — початком зими.
— У мерзлому ґрунті гинуть хвороботворні бактерії, а корисні мікроорганізми лише завмирають. Весною, після стану спокою вони починають активно розвиватися. Збільшується родючість ґрунтів. У сухі осені та теплі зими шкідливі бактерії в землі не гинуть, триває гниття, розмножуються шкідники. На весну рослини більше хворіють.
Щоб земля промерзла на 5 см углиб, температура повітря має опуститися до -15°С. Останніми роками ґрунт промерзає на 20 см. Раніше брався морозом на півметра.
Коментарі