четвер, 14 жовтня 2010 05:43

Сухий туалет коштує 100 тисяч гривень

Два сухих безканалізаційних туалети відкриють у селах Одещини 18 жовтня.

— Вони не потребують води для змиву, а відходи при правильній технології знезараження можна використовувати в сільському господарстві. На біотуалети не схожі, — каже Валентина Савченко, 22 роки, проектний координатор громадської організації "Чорноморський жіночий клуб". Він ініціював встановлення таких туалетів. — Перший ми побудували в селі Степанівка чотири роки тому. Довго вчили людей, як користуватися. У нього і досі ходять як на екскурсію.

Сухі туалети є лише в Одеській і Херсонській областях.

— У нас туалет ставили французи. На відкриття приїхала їхня графиня, — розповідає російською Геннадій Гордієнко, 64 роки, голова сільради в Степовому Роздільнянського району Одещини. У них туалет встановили рік тому. — Там в один витвір те робити, а в іншій — друге. Ще треба навчитися попадати, бо вони маленькі. Рідке викачувати треба. А тверде — розкладається з накопичувачем — дерев'яними стружками. Усе це красиво і добре, але поки що не працює, бо ми не навчилися користуватися.

У громадській організації пояснюють ініціативу тим, що відходи від звичайних туалетів забруднюють ґрунтові води. Цим викликають масові захворювання в людей. Перший сухий туалет обійшовся в понад 100 тис. грн. Гроші беруть із грантів.

Зараз ви читаєте новину «Сухий туалет коштує 100 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути