середа, 03 лютого 2010 18:58

Судмедексперта підозрюють у вимаганні хабара

У Чернігові міліція затримала експерта обласного бюро судмедекспертизи 30-річного Олександра Будевича. Він нібито вимагав у Світлани Лічик із Кролевця Сумської області $1,5 тис. (12 тис. грн. — "ГПУ") за виправлений висновок експертизи.

Чоловік Світлани 37-річний Олександр Лічик загинув торік 14 грудня. Дружина була у від"їзді. Він відпочивав із другом 41-річним Сергієм Москаленком на дачі в селі Черешеньки Коропського району Чернігівщини. Чоловіки познайомилися із 17-річною Наталією Макаренко і на рік старшою Юлією Жабко. Дівчата родом із Будища Коропського району. Навчалися на кондитерів, проходили практику на місцевому хлібозаводі.

Увечері компанія каталася Олександровим джипом "мерседес" берегом Десни. Надворі стемніло, дорога в тому місці неширока. Машина впала з кручі в річку. Урятувався тільки Лічик. У мокрому одязі він прибіг у Черешеньки. Того ж дня, 14 грудня, його знайшли повішеним на дачі.

Автівку дістали з річки через дев"ять днів. Відкрите лише вікно біля водія. Дівчата сиділи на задньому сидінні, Сергій Москаленко — спереду.

— Дружина Лічика запевнила, що експерт вимагав із неї 1,5 тисячі доларів. Він натякнув, що може написати потрібну їй довідку. Жінка відмовилася, — розповідає Володимир Бойправ із управління Міністерства внутрішніх справ Чернігівської області. — За кілька днів він зателефонував і почав "грузити": мовляв, якщо в довідці буде написано "водій був нетверезий", це вплине і на отримання страховки на авто, і на розмір пенсії на дитину.

Того ж дня Олександра знайшли повішеним на дачі

У телефонній розмові Світлана підтвердила, що гроші в неї вимагали. Деталі розповідати відмовилася.

Начальник обласного бюро судово-медичної експертизи Володимир Вишневський вважає, що його колегу Олександра Будевича підставили.

— У Короп на розтин Олександра Лічика виїжджав інший експерт. Визначив, що смерть настала від механічної асфіксії через повішення. Хромотограф, спеціальний апарат, показав, що в організмі загиблого було 1,1 проміле алкоголю. Повний акт про результат експертизи пишуть по закінченні всіх досліджень.

Олександр Будевич не робив експертиз у цій справі. Але йому зателефонувала дружина покійного: чи не міг би він написати у висновку, що її чоловік був тверезий. Будевич сказав, що це неможливо. Бо хроматограф видає висновок-роздруківку, яку додають до акту обстеження. Підсумковий документ має написати експерт, який робив розтин, а завізувати — начальник відділу. 6 січня Світлана зателефонувала знову, домовилися зустрітися неподалік бюро, на зупинці. Вона сунула йому руку в кишеню, сказала "спасибі". Хоча він ніяких документів не давав. До Будевича одразу підійшли чоловіки в цивільному. То були міліціонери.

За минулий рік цей експерт зробив 322 розтини, із них 154 — у районах. Скарг на його роботу не було.

Олександр Будевич перебуває на підписці про невиїзд.

Страховка за авто, яку, за чутками, мала отримати дружина Лічика, становить близько 50 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Судмедексперта підозрюють у вимаганні хабара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути