субота, 19 квітня 2008 07:13

Студентів безкоштовно перевірять на ВІЛ

Студентів безкоштовно перевірять на ВІЛ

Із 15 квітня у 50 університетах Києва, Дніпропетровська та Одеси студенти можуть безкоштовно перевіритися на наявність ВІЛ. Акція триватиме до 23 травня.

— Це унікальний проект, якого в Україні ще не було, — каже виконавчий директор Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клепіков. — Безкоштовне тестування на умовах анонімності зможуть пройти приблизно 15 тисяч студентів. Ще 100 тисяч отримають інформацію та консультації щодо профілактики ВІЛ та СНІДу.

— Ми направили кваліфікованих медиків, — розповідає представник альянсу Ірина Нерубаєва. — У кожному навчальному закладі їм виділили приміщення, де проходять експрес-тести. Вони нагадують тести на вагітність. Невеликим і компактним прибором беруть кров. Уже за 15 хвилин він покаже результат. Але він не є остаточний, хоча точний на 99,9%.

Якщо тест показує позитивний результат — медики радять звернутися до лікарні, де є кабінет довіри. Там зроблять поглиблений аналіз крові. За два дні в трьох столичних вищих навчальних закладах тестування пройшли 350 студентів. Черга стоїть протягом дня. Людину діагностують 20–25 хв.

Фінансує кампанію з тестування фонд "Леві Строс". Міжнародний альянс планує долучити до акції більше міст. Для цього потрібна фінансова підтримка вітчизняних бізнесменів.

Нині показники поширення ВІЛ/СНІДу в Україні найвищі в Європі. Найшвидше поширюються ВІЛ-інфекції в Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Миколаївській областях, у Севастополі та Криму.

Зараз ви читаєте новину «Студентів безкоштовно перевірять на ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути