четвер, 13 жовтня 2016 07:10

Студенти-медики не відпрацьовуватимуть три роки після закінчення вузу

Випускникам педагогічних і медичних вузів більше не потрібно відпрацьовувати три роки за фахом у сільській місцевості. Це передбачають зміни до закону "Про вищу освіту", які минулого тижня прийняли народні депутати.

— У більшості вузів студенти ще з 1990-х не мусили відпрацьовувати. Україна тоді приєдналася до міжнародних організацій із захисту праці й мала скасувати цю радянську норму, — розповідає 60-річний Станіслав Ніколаєнко, колишній міністр освіти. — Але оскільки в законах про освіту лишилася ця норма, то деякі університети зобов'язували студентів відпрацьовувати. Це не було масовим, але інколи виникали конфлікти між навчальним закладом і випускниками. Адже, з одного боку, Україна приєдналася до міжнародних законів, що вищі за наші. А з іншого — не переробила наші норми. Тому відбувся не один суд з цього питання. Зараз Міносвіти поставило крапку — відпрацьовувати не потрібно. Але навчальні заклади мають право пропонувати абітурієнтам угоду, де можуть пропонувати безкоштовне навчання за умови відпрацювання після закінчення вузу.

Зараз ви читаєте новину «Студенти-медики не відпрацьовуватимуть три роки після закінчення вузу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути