пʼятниця, 11 березня 2016 06:30

Студент створив кросівки, які самі зашнуровуються

Автор: Мирослава Слободянюк
  Роман Лановий три роки створював кросівки. Під час ходьби взуття саме заряджається. Акумулятори вмонтовані у підошви
Роман Лановий три роки створював кросівки. Під час ходьби взуття саме заряджається. Акумулятори вмонтовані у підошви

18-річний Роман Лановий із Вінниці обладнав кросівки масажером, підігрівом і навігатором. На винахід витратив три роки.

— Придумав взуття після перегляду фільму "Назад у майбутнє". Там у головного героя були кросівки, що самі зашнуровувалися. Мені сподобалося, як він стрибнув у них, а вони набули розміру його ноги. Не довелося навіть затягувати шнурки.

Кросівки обрав, бо в них достатньо місця для радіодеталей та інших пристроїв, — пояснює Роман. Навчається на першому курсі Вінницького національного технічного університету. — Людина зазвичай витримує у взутті 5 годин, потім ноги ­втомлюються. А через некомфортну температуру всередині розвиваються шкідливі мікроорганізми. Мої кросівки мають позбавити незручностей.

Лановий вмонтував у взуття електродвигуни, які можуть робити масаж, датчики температури й нагрівальні елементи. Біля шнурків вшиті повітряні камери й компресор. Вони фіксують ногу у взутті. Усі пристрої — на літієвих акумуляторах, розташованих у підошві. Їх заряджають від ноутбука або розетки.

— Під час ходьби кросівки підзаряджаються. Коли підошва торкається землі, штовхається маленький важіль. Чим більше людина рухається, тим краще взуття працює.

Для керування на мобільний встановлюють спеціальну програму і за допомогою блютузу під'єднуються до кросівок.

— На екрані телефона відображається температура у взутті. Її можна змінити або задати діапазон комфортної. Так само затягують шнурки та запускають вібромасажер, — про­довжує Роман.

Щоб винахід був корисний для людей з обмеженими можливостями, студент обладнав його навігаційною системою й датчиком перешкод. Після того як власник кросівок надиктує на телефон адресу, взуття його "доведе" до пункту призначення.

— Кросівки вказують дорогу вібрацією. Наприклад: повернути праворуч — вібрує правий кросівок, ліворуч — лівий. Якщо попереду є сходи або перешкоди, людина відчуває легку вібрацію й може швидше зорієнтуватися.

Орієнтовна ціна пари такого взуття — 2430 грн.

— Кросівки купив на базарі за 450 гривень. На радіоринках шукав запчастини. Батареї та мікросхеми діставав зі старих телефонів. У США замовив вібродвигуни. На обладнання витратив понад 1,5 тисячі гривень.

"Розумні устілки" можна вкласти в будь-яке взуття

Розробники з Індії винайшли ­взуття, що вказує маршрут. Мобільний телефон обирає оптимальний шлях до пункту призначення. "Розумне взуття" підраховує кількість пройдених кроків та витрачених калорій. Повідомляє власникові, що той забув мобільний телефон. Взуття популярне серед мандрівників. Кросівки сповіщають, якщо поблизу є цікаве місце, яке варто подивитися. Продаються готовими або у вигляді устілок, які можна вкласти в будь-яке взуття. Коштують 2900 грн.

Зараз ви читаєте новину «Студент створив кросівки, які самі зашнуровуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути