Ексклюзиви
субота, 28 квітня 2012 00:45

Столичне селище місяць затоплює фекаліями

Автор: фото: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Володимир Ганіч у сінях свого будинку в селищі ДВРЗ у Києві показує льох. Там стоїть вода з нечистотами із прорваної каналізаційної труби. Її рівень сягає близько 120 сантиметрів
Володимир Ганіч у сінях свого будинку в селищі ДВРЗ у Києві показує льох. Там стоїть вода з нечистотами із прорваної каналізаційної труби. Її рівень сягає близько 120 сантиметрів

— Подивіться, що з нами зробили, — веде в хату 84-річний Володимир Ганіч із приватного будинку №17/25 у селищі ДВРЗ, що у Дніпровському районі столиці.

У сінях ногою відсуває килим. Тримаючись за стіну нахиляється, піднімає двері в погріб. Вмикає світло, бере палицю завдовжки 2,5 м та спускається. На нижніх сходинках стоять 3-літрові банки з огірками.

— Дивіться, начало води, — ставить палку на дно погреба, витягає мокру. — Метр двадцять, — визначає на око. — Це все під домом. Зараз люди на роботах, а утром та вечером, коли вони в туалет ходять і купаються, рівень піднімається. Ми цю воду п'єм, бо другої нема.

Затопило близько 30 будинків. У підвалах плавають фекалії, черв'яки та дохлі жаби.

Місяць тому навпроти дому №23/30 на вул. Новоросійській прорвало каналізацію. З неї тече вода з нечистотами. Струмок повертає на вул. Макаренка, перетинає вул. Семафорну, на вул. Вільховій стікає у ліс. Там утворилося озеро з гнилої води.

У селищі близько тисячі будинків. У 1950-х ділянки під забудову там отримували працівники Дарницького вагоноремонтного заводу. Мікрорайон частково підключений до каналізації, у деяких туалет на вулиці.

— В 2004 году перед выборами нас обрадовали, что проведут водопровод и канализацию. Сняли булыжную мостовую, проложили трубы и кое-как заасфальтировали, — розказує 64-річний Валерій Згара. Трубу прорвало навпроти його будинку. — Я відмовився підключатися до каналізації. А з людей за метр прокладеної до хати труби по 400 гривень брали, ще 17 щомісяця вони платять "Водоканалу". Місяць тому ґрунт просів, труби передавив, і каналізація забилася. Краще вони взагалі нічого не робили б.

— Валєра, я не поняв, що значить так, як є? Ми в який час живем? Вже 21-й вік. У космос літаємо, ракети запускаємо, а я і по большому, і по маленькому на відро хожу. Мені 70 год. Нехай верхушка ходить на відро та куди хоче, туди і діває, — вигукує 70-річний Анатолій Максименко з будинку № 19/32 на вул. Семафорній.

Анатолій Семенович у льоху тримав консервацію, 10 мішків картоплі, по мішку моркви та буряків. Усе затопило.

— Дзвоню у "Водоканал". Відповідають, що система не прийнята в експлуатацію, на балансі її в них нема. Що хочете, те й робіть. Іду до нашого депутата, який сидить на углу в магазині, Тесленко Павел. Помічник каже: "Треба 2,5 мільйони, щоб довести до толку". Дзвонив чотири рази по гарячій лінії служби допомоги киянам на 15 51. Останній раз сказали: "Діду, хватить нам мозги колупать". Із санстанції жіночка приїжджала, казала: "Тут тіхій ужас, тіхій ужас", і поїхала. Звонив в урядову лінію Азарову, вони переадресували мою заявку на 15 51. Усі посилають нас тільки не лайливо, а вєжліво.

У колодязі плавають два десятки дохлих жаб. До аварії Анатолій Максименко радів, що вода чиста, бо в брудній жаби не житимуть.

Днями Максименко бачив по телевізору голову Дніпровської райдержадміністрації, який розказував, як вирішуватимуть проблему.

— Гарний мужчіна, прєдставітельний. Сказав, можливо, зробимо до кінця року. Якби його мордою натикать сюда, тоді він, можливо, думав би.

У місцях, де тече каналізаційна вода, провалився асфальт. Ями — кожні 5 м. На вулицях смердить лайном та тухлими яйцями. До деяких будинків поклали доріжки з дощок.

— У мене невістка вагітна. Дихати свіжим повітрям треба. А ми вдома боїмося форточки відкрити. Бо сморід неймовірний, — каже Світлана Сідінкіна. Її будинок стоїть під озером із фекаліями, на вул. Вільховій, 18/27.

Через кожні 10 м на парканах та стовпах приклеєні оголошення з РДА столиці. Написано, що засмічення мережі відбулося через несанкціоновані підключення до мереж. Просять не користуватися каналізацією.

Зараз ви читаєте новину «Столичне селище місяць затоплює фекаліями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути