четвер, 05 листопада 2020 06:16

Столична лікарня перейшла на їжу з доставкою

— Тримати харчоблок стало дорого. Економісти лікарні підрахували й дійшли висновку: вигідніше закуповувати готову їжу з доставкою, — розповідає Ірина Бобошко, 44 роки, заступник директора з медичної час­тини Київської міської лікарні №1.

Цей заклад два роки їжу для пацієнтів замовляє в компанії, яка готує і доставляє страви.

— Їжу отримуємо у спеціальній тарі. На ній етикетки. Вказана вага. Є надписи: перші, другі, треті страви, компот із цукром, в іншій — несолодкий, — розповідає Галина Буйчас, 63 роки, старша медсестра відділення загальної та медичної хірургії. — Для всього є окремий посуд, щипці. Для риби одні, для хліба інші. Намагаємося все роздавати швидко, щоб пацієнти отримали їжу гарячою.

Тричі на день лікарня надає інформацію, скільки порцій потрібно.

— Закуповуємо продукти раз на тиждень. Хліб привозять щодня. Молочні продукти — тричі на тиждень. Проби на якість продукції робимо щоденно і зберігаємо 24 години, — говорить 59-річна Віра Земцова, завідувач виробництва в компанії, яка доставляє їжу.

Лікарня обирала фірму на відкритих торгах. Вартість послуг зафіксували на рік. За рекомендаціями МОЗу розробили меню для хворих — у ньому дотримана добова норма калорій і співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Є харчування для нормотрофіків (людина з нормальною вагою тіла. — ГПУ), гіпотрофіків, гіпертрофіків і людей із цукровим діабетом.

— Як перейшли на доставку їжі, не було жодної скарги. Раніше нарікали, що їжа несмачна, — каже Олександр Іванько, 44 роки, головний лікар лікарні №1. Запевняє, це дешевше, ніж утримувати харчоблок, оновлювати обладнання, платити зарплату кухарям, контролювати процес закупівлі продуктів і якості харчів.

— У нас — єдиний рахунок. Із нього виплачуємо зарплати, годуємо пацієнтів і закуповуємо медичні матеріали. Харчування на день обходиться у 55 гривень 99 копійок. Коли готували самі, виходило майже 100.

Витрати на харчування становлять близько 10% бюджету закладу.

— Найбільше радує, що дають сосиски. Так годують далеко не скрізь, — розповідає 40-річний Андрій Щадрін. У хірургічне відділення потрапив із виразкою шлунку. — Лежав у гастроентерології 8-ї лікарні. То профільне відділення, мали шість дієт. Кожному приносили їжу. Але тут хірургія. Поряд лежить чоловік з аденомою і йому можна їсти все.

Зараз ви читаєте новину «Столична лікарня перейшла на їжу з доставкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути