четвер, 01 липня 2010 03:15

Стела закатованим міліцією простояла дві години

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Учасниця ініціативної групи ”Розуміємо права людини” кладе гвоздику до символічної стели біля входу до будівлі Міністерства внутрішніх справ 25 червня
Учасниця ініціативної групи ”Розуміємо права людини” кладе гвоздику до символічної стели біля входу до будівлі Міністерства внутрішніх справ 25 червня

Біля входу до Міністерства внутрішніх справ на столичній вул. Академіка Богомольця, 10, минулої п"ятниці встановили символічну півметрову паперову стелу. Написали на ній — "Пам"яті жертв, закатованих міліцією". Ініціаторами стали правозахисники та люди, які вважають, що їхніх родичів незаконно засудили та закатували провоохоронці.

— Міліціонери мають бути покарані за знущання над людьми. Вимагаємо належного розслідування випадків катувань. А також хотіли нагадати міністру, що при міністерстві є громадська рада з питань прав людини, яку він ігнорує. Рада не може зібратися, бо на те нема дозволу міністра, — каже Марина Говорухіна, 28 років, з Української Гельсінської спілки з прав людини.

Тамара Рафальська, 60 років, голова організації "Рух "Громадське спонукання", із чоловіком покладають до стели квіти. Їхній син Олександр із 2001 року відбуває довічний термін у вінницькій тюрмі N1 за вбивство чотирьох осіб. Жінка запевняє: справа сфабрикована, син не винен. Каже, має всі необхідні докази.

— Ми будували магазин у Тетієві, за 180 кілометрів від Києва. У нас хотіли його забрати. Прокуратура наклала арешт на нього. Синові погрожували телефоном, пробивали колеса в машині, урешті вкрали авто. Потім біля Тетієва на дорозі знайшли чотири трупи. Сашу звинуватили у вбивстві, — каже Тамара Михайлівна.

Через катування Олександра двічі оперували — видаляли гематоми, які гноїлися.

— Потрібен новий Кримінально-процесуальний кодекс. Він два роки лежить у Мін"юсті. Якби його прийняли, не було б такого свавілля. Там передбачені 12 присяжних, адвоката оплачує держава. Натиснути на присяжних не можна. Інакше факти тиску швидко спливуть, — каже адвокат Олег Веремієнко, 30 років. Він допоміг звільнити з тюрми 22-річного Євгена. Того посадили за вбивство, якого він не скоював. Євген відсидів два роки.

У приймальні міністерства взяли звернення правозахисників. Стелу від приміщення МВС прибрали о 12.30, як тільки люди розійшлися. Простояла вона 2 год.

Зараз ви читаєте новину «Стела закатованим міліцією простояла дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути