вівторок, 21 березня 2017 00:30

Старовинний посуд знайшли в полі

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com/Олег Островський
  Глиняні горщики віком до 5 тисяч років знайшли у полі неподалік села Бобриця Канівського району на Черкащині. Посуд лежав у землі на глибині півметра
Глиняні горщики віком до 5 тисяч років знайшли у полі неподалік села Бобриця Канівського району на Черкащині. Посуд лежав у землі на глибині півметра

Посуд трипільців знайшли в селі Боб­риця Канівського району на Черкащині. Глиняні глечики й горщики почали частково виднітися із землі на місцевому полі після сходження снігу. Вік знахідок до 5 тис. років, кажуть краєзнавці.

— Пішов на це поле після сходження снігу. Бо стараюся контролювати земельні роботи біля річки Дніпро. Щороку берег на метр-півтора йде у воду, руйнуються історичні пам'ятки, — розповідає краєзнавець 64-річний Анатолій Петропавловський. — Побачив на землі плями. Штрикнув у них ножем і увіткнувся в кераміку. На глибині до 50 сантиметрів виявилися долівки кількох трипільських жител. Кераміки там багато. Лежить купами, подавлена. Деякі глечики цілі. Цінність знайденого визначити важко, бо необхідно проводити розкопки. На це потрібен дозвіл і фінансування. На цьому місці може бути трипільське поселення. Знайдене становить лише 10 відсотків від нього.

Поле, де лежать знахідки, належить місцевому фермеру. Хочу зустрітися з ним і попросити, аби не чіпав цю ділянку. Бо якщо землю почнуть засаджувати, все зруйнується.

— Земельна ділянка була готова до сільськогосподарських робіт. І там дійсно виявили житла трипільців, — говорить Олег Островський із Черкаської облдержадміністрації. — Активісти кажуть, міський голова Канева й частина депутатів готові профінансувати розкопки. Також підтримують ідею створення в Каневі Музею мистецтва трипільської культури.

Трипільці жили на території України, Молдови та Румунії понад 5 тис. років тому. Формували поселення. У деяких мешкали до 15 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Старовинний посуд знайшли в полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути