Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2012 00:15

"Узвіз ми вже втратили"

Події навколо реконструкції та забудови Андріївського узвозу в Києві коментують архітектор, письменник, краєзнавець і соціолог.

Микола Жаріков, 80 років, колишній головний архітектор Києва:

— Узвіз — це унікальна історична вулиця в Києві, яка збереглась. Але відбувається вакханалія, починаючи з цієї ідіотської реконструкції, що знищує Андріївський. З точки зору архітектури, нічого особливого у знесених спорудах немає. Там є будинок Булгакова, відомий замок Річарда, решта — просте. Але все це разом — особливе середовище. І його стрижнем була бруківка, йдучи якою, людина відчувала дух старовини. Це одна з найцінніших речей на узвозі, а її зняли бульдозером. Тепер викладуть нову. Але це буде вже не той Андріївський. Ми його, по суті, втратили.

Василь Шкляр, 60 років, письменник:

— Триває суцільна руйнація України в усіх напрямках, і з архітектури також. Але я із захопленням спостерігаю, як люди піднялися захищати узвіз. Відстоювати культурні речі приходять більше людей, ніж на політичні акції. Це свідчить, що у нас усе-таки формується громадянське суспільство. З'являються нові обличчя, нові позиції. Опір наростає.

Михайло Кальницький, 53 роки, історик, києвознавець:

— У цього місця є статус заповідника. Багатоповерхове будівництво тут неприпустиме. Андріївський узвіз — занадто знаковий для киян. Ні в якого Ахметова немає стільки грошей, щоби здолати рубіж захисників цієї вулиці. Хотів би я бачити, як підганятимуть будівельну техніку з боку Контрактової площі, якщо сотні й тисячі людей у самій гущі велелюдного міста не захочуть їх туди пустити. Хіба що весь Андріївський оточать колючкою з вишками. Та й це довго не витримає.

Євген Головаха, 61 рік, заступник директора Інституту соціології:

— Люди болюче реагують на подразник, на який за інших умов могли не звернути уваги. Киян збурило не повалення будинків на Андріївському. Це реакція на несправедливість — знищення міста, дорогі джипи в центрі, президентські кортежі з мигалками. Усі ці негативи накопичуються, і одного невеличкого приводу вистачить, щоб усе зайнялося. Це сигнал для влади. Якби вона була розумна, то збагнула б. Але вона не хоче вчитися. Вони не знають історії й не розуміють, що суспільство складне за своєю природою. Думають, що люди — це гвинтики, які можна використовувати постійно. Але суспільство більш подібне до пружини, що може викинути всіх.

Зараз ви читаєте новину «"Узвіз ми вже втратили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути