четвер, 19 серпня 2010 23:16

Спека розриває коровам шлунки

"Пропала моя Манька", — бідкається 77-річна Ганна Гасіца з міста Умань на Черкащині.

Свою корову вона виводила на пасовище біля колишнього аеропорту. Зранку припинала. Тричі на день приносила води у відрі. Увечері забирала.

— В обід напувала — все було нормально. А о шостій вечора вже мертва була, — продовжує Ганна Річардівна. — Оглядав сусід-ветеринар. Сказав, то тимпанія — лопнув шлунок. Манька була моєю годувальницею. Молочне на ринку в таку ціну, що хіба купиш? А так своє було. Нема грошей — винесла на базар пару пляшок молока, вже якась копійка брязнула.

Доросла корова на Черкащині коштує близько 5 тис. грн. Труп тварини господарка вивезла до скотомогильника. За послугу заплатила 70 грн.

— У кількох моїх знайомих із сіл також цього літа корови загинули, — говорить Ганна Гасіца. — Так вони м"ясо на ринок винесли. Пояснили — худобина не хворіла, просто шлунок репнув. Не пропадати ж добру.

Житель Одещини 39-річний Василь цього літа бачив, як корова померла на пасовищі:

— Живіт раптово роздуває, очі в тварини робляться наче скляні, вона падає замертво. Аж тоді боки в трупа потроху починають спадати.

— Шлунки коровам розриває через спеку, — пояснює 55-річний Віталій Власенко, ветеринар із Умані. Каже, щойно повернувся із сусіднього району, де знайомий тримає кількадесят овець. Їх теж поздувало на спеці. — Мусив випустити із шлунків вуглекислий газ і метан. Інакше тварин би розірвало. Вони їдять молоду траву, запивають водою. Таким чином у трикамерному шлунку відбувається процес бродіння. Раніше в кожному селі були знахарі, котрі вміли пробити корові бік, аби випустити гази. Зараз цим займаються ветеринари. Інакше шлунок лопне.

Віталій Власенко радить тримати корів у спеку вдома, не виганяти на пасовище. Треба стежити, аби худоба не переїдала, часто її напувати. За найменших ознак здуття звертатися до ветеринара.

В обласному управлінні агропромислового розвитку Черкащини коментувати ситуацію відмовилися.

— Нам нема діла до тих проблем. Усі зайняті, бо скоро міністр приїжджає. Треба порядки понаводити, — сказали "ГПУ".


Вуж присмоктався до вимені

Уманцеві 34-річному Олександру Кіслицькому корову довелося продати.

— Весною було багато дощів, біля хліва завелося кубло вужів, — пояснює. — Один присмоктався до коров"ячого вимені — щоранку спивав молоко. Якийсь час корова доїлася краще. А потім вим"я спочатку почервоніло, потім почало чорніти. Ветлікар сказав, вуж заносить інфекцію. Мусив продати худобу на м"ясо перекупникам.

Раніше господині спеціально ставили біля хліва мисочку з молоком, аби вужі не присмоктувалися до корів. Плазунів вважали охоронцями обійстя, їх не можна було вбивати.


Зараз ви читаєте новину «Спека розриває коровам шлунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути