вівторок, 26 січня 2016 07:55

Сьомої хвилі мобілізації може не бути

Автор: Cергій Cтаростенко
  Проводи бійців полку ”Азов” в зону проведення АТО на Софійській площі в Києві, в суботу, 31 січня 2015 року під час четвертої хвилі мобілізації
Проводи бійців полку ”Азов” в зону проведення АТО на Софійській площі в Києві, в суботу, 31 січня 2015 року під час четвертої хвилі мобілізації

— До війська мають прийти ті, хто зможе професійно захищати країну. Тобто добровольці, які укладуть контракт. Але робити прогнози, коли буде мобілізація і скільки людей призвуть, зарано, — каже речник Генерального штабу Збройних сил України 42-річний Владислав Селезньов. — Має спрацювати те, що мінімальна зарплата військових — 7000 гривень.

21 січня міністр оборони Степан Полторак заявив: поки що невідомо, чи буде оголошено сьому хвилю мобілізації.

— Поки що немає часових показників щодо нової мобілізації, — говорить Селезньов. — Чи потрібна вона взагалі, залежатиме від ситуації на Донбасі. Впроваджуємо короткострокові контракти на півроку. Охочих побільшало, але статистики ще немає. Проводимо кампанію серед тих, хто служить. Також — демобілізованих після першої, другої і третьої хвиль. Військкомати й командири частин агітують укладати угоди.

Починаючи з четвертої хвилі, змінили систему підготовки мобілізованих. Враховуємо досвід АТО, закордонні методики. Інструкторами працюють ті, хто має бойовий досвід. Відмовляємося від шаблонних форм навчання. На полігонах діляться досвідом іноземні радники та інструктори.

Указу про демобілізацію 40 тисяч призовників четвертої хвилі ще не було. Не йдеться про те, щоб набрати стільки ж. Прагнемо воювати вмінням і забезпеченням. Торік до закону внесли зміни, що зберігають робоче місце за мобілізованим до моменту звільнення. Хто відслужить трохи більше, за роботу може не турбуватися.

Підвищення зарплат покращить ситуацію, але не змінить її кардинально, вважає волонтер, військовий експерт 47-річний Юрій Касьянов:

— Зараз буде більше, ніж раніше, контрактників, покращиться якість мобілізованих. Але глобально ситуація не зміниться. Бо йде війна, а нам кажуть, що її немає. Водночас готують мобілізацію. Знову будуть по-феодальному забирати людей, бо немає іншого варіанту. Якби відверто казали, що йде війна і мета — перемогти, мали б на 100 відсотків добровольчу армію.

В армії залишилася совкова система: "я — начальник, ти — дурак". Нерозумна людина, яка потрапила в неї і раптом стала командиром, підтягує таких, як сама. Відтворює дурнів на різних посадах, які винні у смертях наших солдатів і військових поразках. А також — у безсиллі армії, яка гниє в окопах на Донбасі та спивається. Це я адресую Генштабу.

Коли починалася війна, люди йшли до військкоматів. Багатьох не брали. Тоді приставали до "Правого сектора" й інших добровольчих батальйонів. Перша хвиля мобілізації була найкращою, адже туди йшли наймотивованіші люди. Кожна інша хвиля — гірша за попередню. Бо нам нав'язують думку, що війни — немає.

Демобілізацію мали розпочати 20 січня

Всього в Україні було шість хвиль мобілізації.

Перша — з 18 березня по 1 травня 2014-го, призвали 35,3 тис. людей.

Друга — з 7 травня по 20 червня 2014-го, близько 15 тис.

Третя — з 24 липня по 6 вересня 2014-го, майже 54 тис.

Четверта — з 20 січня по 19 квітня 2015-го, планували призвати 50 тис. людей. Виконали план на 90%.

П'ята — з 10 квітня по 8 червня ­2015-го, мали призвати 25 тис. За неофіційними даними, виконали план на 70%.

Шоста — з 19 червня по 17 серпня 2015-го, 13 тис.

Дані про призови — приблизні. Точні цифри ­військові не ­оприлюднюють. Демобілізація ­військовослужбовців четвертої хвилі мала початися 20 ­січня.

Зараз ви читаєте новину «Сьомої хвилі мобілізації може не бути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути