пʼятниця, 05 вересня 2014 00:35

Солдатів просять вимикати мобілки

Бійців АТО просять не користуватися мобільними телефонами під час виконання завдань.

 У генштабі кажуть, що російська радіотехнічна служба під'єдналася до мережі мобільних операторів МТС та "Київстар". Розмови в зоні АТО прослуховуються, і бойовики ведуть вогонь по тих місцях, звідки часто телефонують.

 — Сигнал мобільного телефона вираховується з точністю до 5 метрів. Це називається білінг. Ним користуються міліціонери, коли хочуть когось знайти. Щоб отримати геолокаційні дані про розташування телефона, необхідно мати доступ до базових станцій, — розповідає киянин 35-річний Володимир Луценко, інженер мобільних мереж. — У прикордонній зоні російські оператори мають таке обладнання. На території, захопленій бойовиками, є також станції українських операторів. Погодьтеся — підозріло виглядає, якщо активно телефонують із лісопосадки, де до найближчого села кілька кілометрів.

 Вимикати мобільні закликає й голова волонтерського фонду "Крила Фенікса" Юрій Бірюков. За його даними, половина випадків потрапляння в засідки чи точне накриття системами зал­пового вогню "Град" відбувається через мобільні телефони.

 – 22 липня практично без втрат з-під кордону з Росією вирвалася тактична група 79-ї аеромобільної бригади. Бійцям жорстко наказали вимкнути мобілки. Тисячі людей, сотні одиниць техніки вийшли з мінімальними втратами.

 26 серпня ПриватБанк попросив приносити до відділень телефони СДМА. Їх передадуть у зону АТО. Такі мають вищий ступінь захисту від зовнішнього втручання. Зв'язок безкоштовний.

 – СДМА – це кодовий сигнал, на відміну від тої системи, що є у звичайному мобільному. Інша справа, що покриття цих мереж невелике, – пояснює Володимир Луценко.

 

Зараз ви читаєте новину «Солдатів просять вимикати мобілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути