Ексклюзиви
четвер, 01 вересня 2022 00:35

"Щоб стати воїном, треба постійно бути готовим померти"

Автор: ugcc.ua
  Коли почалася велика війна, Артем Димид жив у Сполучених Штатах Америки. Одразу повернувся додому, щоб захищати Україну. Загинув 18 червня під час мінометного обстрілу
Коли почалася велика війна, Артем Димид жив у Сполучених Штатах Америки. Одразу повернувся додому, щоб захищати Україну. Загинув 18 червня під час мінометного обстрілу

18 червня під час мінометного обстрілу на півдні України загинув 27-річний Артем ДИМИД зі Львова. 2014-го вступив добровольцем у полк "Азов", згодом перевівся у спецпідрозділ "Гарпун". 24 лютого 2022‑го, коли почалася велика війна, був у Сполучених Штатах Америки. Як дізнався про повномасштабне вторгнення, одразу повернувся в Україну.

— Ще в Штатах Артем купив бронежилет і каску. Щоб не платити за перевезення в літаку, надягнув броню на себе. Здивованій стюардесі сказав, що він з України, й так йому безпечніше, — розповідає матір іконописиця Іванна Крип'якевич-Димид. — Удома син зібрав решту спорядження з часів АТО, склав присягу й вирушив на передову. Він завжди дивився на складні речі просто. Говорив: щоб стати воїном, треба постійно бути готовим померти.

Артем Димид закінчив факультет історичних наук Українського католицького університету. Був активним учасником Революції гідності.

— Життя Артема було суцільною пригодою. Він захоплювався військовим пластуванням, стрибками з парашутом, подорожами. Відвідав понад 50 країн, — говорять побратими. — У 7 років Артем вступив до пластунської організації. Там отримав псевдо "Курка". Не було виду спорту, в якому він себе не випробував би.

Артем Димид отримав тяжкі травми на межі Миколаївської та Херсонської областей. Коли його знайшли й парамедик наклав джгути на обидві ноги, він встиг промовити: "Я вижив".

— Деякі ангели на іконах зображені зі зброєю. Тож якщо є небесне військо, й там так само триває боротьба між добром і злом, мій син і далі тримає стрій на стороні світла, — каже Іванна Крип'якевич-Димид.

З Артемом Димидом попрощалися в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові. Мати героя заспівала синові останню колискову. Поховали захисника України на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря. За ініціативи сім'ї Артема Димида Український католицький університет започатковує стипендійний фонд його імені.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Щоб стати воїном, треба постійно бути готовим померти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути