пʼятниця, 17 червня 2011 05:00

Смерч переніс на 25 метрів причіп автомобіля

Автор: Фото: PHL
  Діти на велосипедах їдуть повз повалений стовп у селі Костянтинівка Мелітопольського району Запорізькой області. 14 червня там пройшов смерч. Електропостачання відновили в середу в обід. У ніч проти четверга в селі пройшов невеликий дощ. Люди намагаються якнайшвидше полагодити дахи
Діти на велосипедах їдуть повз повалений стовп у селі Костянтинівка Мелітопольського району Запорізькой області. 14 червня там пройшов смерч. Електропостачання відновили в середу в обід. У ніч проти четверга в селі пройшов невеликий дощ. Люди намагаються якнайшвидше полагодити дахи

— Гуде, шумить, пилюку несе. Мені очі запорошило. Доки їх протер, гляну — цегляний причілок свинарника впав. Підняв очі — мої овечки, які були в загородці, бігають перелякані по двору. Шиферну загородку підняло вгору й викинуло за 20 метрів. Перевернуло жатку вагою більше тонни. На двох корпусах ферми позривало дахи. Переплутало електричні проводи, іскри полетіли. Потім як урєзав дощ! — згадує Петро Гейдт, 63 роки, із села Костянтинівка Мелітопольського району Запорізької області.

У вівторок, 14 червня, ввечері південною частиною села пронісся 40-метровий смерч. Постраждало шість вулиць. За 10 хв. негода повалила паркани, дерева, позривала дахи на будинках. 32-річного Віталія Голуба поклали в райлікарню зі струсом мозку. Він потрапив у вир смерчу. Лікарі до нього не пускають, пацієнт у шоковому стані.

— Коли все це піднялося, я був під шиферним навісом у свинарнику. Самої воронки не бачив. Сусіди знімали на мобільні з даху хати, як воно крутило, — додає Петро Гейдт.

Його ферма розташована на краю села, далі — поле. Негода вщухала, коли дійшла до його господарства. Вир зник за 200 м від ферми.

— Почула шум вітру за вікном. Відчинилися двері. Я намагалася їх зачинити, а мене відкинуло всередину разом із ними. Дівчата заверещали в кімнаті, усе гримить, падає. Скло летить. Я до дітей, кричу: "Дівчата, у нас стекла немає!". А вони мені: "Мамо, у нас і вікон уже немає". На одну з дочок впало розбите скло, порізало руки, — говорить 40-річна Людмила Маслій. Живе у пров. Науменка, 1а. Смерч зірвав шифер на даху її будинку. Від дощу стеля просіла. Доки не полагодять дах, жінка з доньками побуде у свекрухи.

У середу зранку сільський голова Леонід Біленький, 62 роки, разом із обласною комісією обходить постраждалі родини.

— У людей причеп від автомобіля перенесло на 25 метрів із двору в город. Така негода у нашому селі сталася вдруге. Подібний смерч був чотири роки тому, зірвав дахи з 20 будинків, — каже Леонід Біленький.

Цьогорічний смерч зачепив 61 двір. Вісім хат залишилося без даху. Добу жителі 150 хат села були без світла — смерч поваляв стовпи та електроопори.

На подолання наслідків стихії обласна рада виділила 300 тис. грн.

За секунду пролітає 20 метрів

— Смерч — це атмосферний вихор, що виникає в грозовій хмарі й поширюється до землі у вигляді темного хмарного рукава діаметром десятки або й сотні метрів, — розповідає гідрометеоролог Людмила Савченко.

За секунду переміщується на 10–20 м. Вир повітря крутиться проти часової стрілки. У його центрі дуже велика швидкість. Виміряти її науковцям не вдається, припускають, що вона може перевищувати 100 м/с.

— Смерчі трапляються щороку влітку по всій Україні. Найчастіше там, де вода торкається суші: біля великих річок, морів. У Дніпропетровській області був у березні. У нас звичайно менші масштаби смерчу, ніж у США, де їх називають "торнадо". Атлантичне узбережжя часто потерпає від торнадо через вологу з океану.

 

Зараз ви читаєте новину «Смерч переніс на 25 метрів причіп автомобіля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути