Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 18:47

Слонихи найкраще вагітніють восени

Дев"ять років тому від старості у Харківському зоопарку помер азійський слон Асан. У міста не було грошей придбати нового. Розпочалася кампанія під гаслом: "Купимо Харкову слона".

На відкритий рахунок гроші відправляли заводи, бізнесмени, пенсіонери, школярі. І назбирали! 2000-го в Одеському зоопарку купили слоненя — самку Тенді. А за два роки, за європейською програмою обміну рідкісними тваринами, з голландського Емменського зоопарку приїхав слон Аун Нейн Лей. Слоненят тримали окремо. Аж доки Тенді не відсвяткувала повноліття — 10 років. Зараз у пари — період ніжних стосунків. Аун постійно стежить, що робить Тенді. Поки що між ними ще є загородка. Тварини годинами простоюють біля неї. Просувають хоботи між залізними прутами і обнімають одне одного.

— Восени, мабуть, відсвяткуємо весілля, — усміхається Олег Грищенко. Він спеціалізується на слонах і бегемотах. — Це найкращий час, щоб завагітніти. Ми дуже сподіваємося на малюка. Хоча й чекати доведеться майже два роки.

Мати харківської Тенді — слониха Венді — живе у Одеському звіринці. Вона готується вчетверте стати матір"ю. Коли слоненя з"явиться на світ, це буде рекорд: таким результатом не може похвалитися жоден зоопарк на пострадянському просторі.

Венді вагітна від слона Таруна, який помер минулої осені. Пара прожила разом 30 років. 33-річного індійського слона Таруна торік 13 серпня прооперували — видалили залишки правого бивня й ока. Лікували ветеринари з Росії та Великої Британії. Однак у жовтні слон помер.

— Венді відчуває себе, як невтішна вдова. Вона знала Таруна з першого року життя. Інших самців до себе не підпускає. Тому ми відгородили її, щоб ніхто не дратував, — пояснює директор зоопарку Юрій Кучеренко.

32-річна Венді народжувала у 1992, 1998 і 2002 роках. Її слоненят Одеський зоопарк віддав іншим звіринцям в Україні й Росії.

Цієї весни одеський зоопарк вже став рекордсменом. 40-річна верблюдиця Машка привела маля. Ці тварини живуть у середньому 40 років. Репродуктивний вік — до 30. Зоологи кажуть, що Машка — виняток.

— Для верблюдов это не то что пенсионный возраст — это уже долгожительство, — каже завідувач відділу Олександра Волкова. — Мы от нее такого не ждали.

Раніше верблюдиця народжувала щороку. У неї понад 10 дітей. Є внуки і правнуки. Але в останні кілька років уже не було потомства. Батьком цього маляти став самець Форд, який удвічі молодший за свою подругу. Верблюденя схоже на нього — білого кольору.

Зараз ви читаєте новину «Слонихи найкраще вагітніють восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути