Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2009 18:37

Слон схуд на півтонни і став спокійнішим

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Київський слон Бой став спокійнішим після того, як схуд на півтонни
Київський слон Бой став спокійнішим після того, як схуд на півтонни

Столичний зоопарк утримує індійського слона Боя — найбільшого у Європі. Йому 39 років. На початку літа слона посадили на дієту. Відтоді він скинув півтонни і став спокійнішим.

Його денний раціон коштує 1 тис. грн, найдорожчий з усіх тварин у зоопарку. Опікується ним міський голова Леонід Черновецький. У звіринці кажуть, що мер називає слона Васею. Приходить до нього рідко, але гроші перераховує вчасно.

— Бой — старожил, хлопчик у віці, — говорить прес-секретар зоопарку Ірина Головіна. — Поки важив 6,5 тонни, був флегматичний, агресивний. Міг збити хоботом, коли йому приносили обід. Через вагу і нарости на нігтях у Боя боліли ноги, кульгав. Педикюр лікарі з Мюнхенського зоопарку робили під наркозом, а після операції посадили його на дієту. Виключили з меню каші, варену картоплю і хліб. Тепер їсть сіно, гілки, солому, зелень. На десерт — яблука й банани. Похудання позитивно вплинуло на характер, слон став рухливішим і доброзичливішим.

— Слони в неволі можуть стати агресивними через зайву вагу або, навпаки, недоїдання, через біль, страх. Їхня злість несподівана для людини, бо ми звикли сприймати тварину добродушною, — каже завідувач відділу слонів Харківського зоопарку Олег Грищенко, 34 роки. — Зазвичай, нападаючи, тварина кидає хоботом людину собі під ноги й топче. Може ще з розгону вдарити бивнями. Перед тим розтопирює вуха, закручує вгору хобот і голосно сурмить. Це означає, що він збуджений або наляканий.

У Московському зоопарку у вольєрі слона вкусила в хобот оса. Розлютившись, він напав на прибиральника. Притиснув його до стіни, намагався затоптати. Працівник зоопарку встиг вистрибнути за огорожу. 2001 року в Лондоні слониха вбила працівника зоопарку на очах у відвідувачів. Вона хворіла на ревматизм, заболіла нога.

Педикюр робили під наркозом

— Тварини також атакують у відповідь на жорстоке поводження з ними. У цирках приховують напади, бо не хочуть розказувати про свої методи дресирування. Слонів дресирувальники можуть бити, не давати їм їсти. У невеликих приватних цирках слони живуть у тісних клітках. Від скованості у них накопичується агресія.

У Харківському зоопарку заборонено заходити до вольєра.

— Наближаємось до тварини лише, коли її треба помити, обробити рани. Їсти даємо через ґрати.

Серед диких слонів найбільш небезпечними є африканські.

— Вони жорстокі, мають свою ієрархією. У стаді лідером є найбільший самець. Людину він сприймає як загрозу своєму лідерству. Самки стають агресивними через гормональні збої.

— Інша причина нападу слонихи на людину — загроза слоненятам, — каже 41-річний Микола Кондратьєв, науковець з Інституту зоорозвитку. — Бувають випадки, коли дикі слони атакують села біля джунглів. Недавно в селі в Бангладеші розлючене стадо вбило двоє дітей, повалило п"ять будинків, десятки дерев, витоптало посіви. Слони розгнівалися, бо люди вирубували ліси, де вони жили. А три тижні тому дикий слон напав на популярного ведучого BBC  Антона Тернера, який очолював експедицію у африканську країну Танзанію. У заповіднику Тернер вирішив сфотографувати слона. Після кількох кадрів тварина несподівано збила хоботом його з ніг і почала топтати. Слона відігнали,  але Тернера врятувати не вдалося. Помер від численних ран.

У світі за 10 років зареєстровано близько 100 випадків, коли слони нападали на людей.

Слонів використовували у війнах

— Найвідоміша війна із залученням слонів відбулася у третьому столітті до нашої ери, між індійцями й армією Олександра Македонського, — розповідає історик Дмитро Варик, 30 років, із Києва. — На тварин індійці одягли металеві обладунки, посадили на спини воїнів. Македонці ніколи раніше не бачили таких великих звірів, злякалися і відступили.

Слонів у війнах використовували недовго.

Зараз ви читаєте новину «Слон схуд на півтонни і став спокійнішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути