середа, 30 травня 2018 05:50

Школу закінчили 184 867 учнів

Автор: Bалерій ШМАКОВ
  Львівські випускниці прийшли на свято Останнього дзвоника у вишитих сукнях. Фотографуються на подвір’ї школи №93
Львівські випускниці прийшли на свято Останнього дзвоника у вишитих сукнях. Фотографуються на подвір’ї школи №93

25 травня у більшості шкіл закінчили навчання. Шкільний дзвінок пролунав для 184 867 випускників. Це найменше за часів незалежності. Понад півмільйона було 1996 року.

Найменше одинадцятикласників у Луганській області — 2,8 тис. Найбільше — у Дніпропетровській — 14,8 тис.
Дев'ятий клас закінчили 343 347 учнів. Більшість із них продовжать навчання у школах.
Цього дня уроків не проводили — лише святкові заходи. Щоб убезпечити дітей під час лінійок, школам дозволили на власний розсуд обирати ­формат свята.
— Після отруєння дітей у нашому місті керівникам шкіл запропонували провести лінійку в інших форматах — пікніки, квести, екскурсії. Останній дзвоник порадили відзначити лише для випускників і не залучати до святкування дітей з інших класів, — каже директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради 30-річний Сергій Воронов. — У школах скоротили час лінійок до 30–40 хвилин.

Святкову лінійку в черкаській гімназії ім. Олександра Луценка провели тільки для 11 класу. Випускники традиційно танцювали вальс і запускали повітряні кульки.
— Усі інші класи вигадали свою концепцію Останнього дзвоника. Мій син навчається у п'ятому. Ми організували розважальну програму в одному із закладів міста. Дітей супроводжували п'ять батьків і класний керівник, — говорить Інна Журба, 40 років.
У тернопільському ліцеї ім. Яремчука Останній дзвоник відзначали в парку Шевченка поблизу ставу. Урочиста програма тривала декілька хвилин. Потім випускники під пісню "Відпливають білі кораблі" вийшли на борт паро­плава й годину провели на озері.
— Кілька років не робимо традиційних лінійок. Мріємо відмінити випускний у ресторанах. Наприклад, у школі міста Южного Гузика Одеської області діти на випускний їдуть у Карпати і в горах зустрічають сонце. Це — романтика, — розповідає директор закладу 59-річний Олександр Остапчук.

У більшості шкіл на лінійки випускники одягнули вишиванки. Утім деякі обрали форму радянського зразка.
— Уявлення про "справжню шкільну форму" усе ще міцно сидить у головах батьків і вчителів. Тому й бачимо випускників у радянських фартухах. Як альтернативу дітям пропонують одяг в етностилі — і все, — каже освітній експерт Віктор Громовий, 55 років. — З'явилася тенденція до переходу від піонерських до сучасних форм проведення свята. Останній дзвоник як відправна точка для того, щоб "піти у світ незнаними шляхами…" стає креативним дійством. Десь проводять квести, десь освітній пікнік чи екскурсії. Лінійки зникнуть. Скільки на це треба часу, точно не скажу. Але вони мали вмерти ще вчора.

Деякі школи перенесли свято на 31 травня. Випускних екзаменів цього року не проводять. Як оцінки за атестацію зарахують результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів.
Одинадцятикласники отримають атестати після складання ЗНО і оприлюднення його результатів — після 21 червня. Тоді й проведуть випускні вечори. Їхню дату кожна школа обирає самостійно. У більшості навчальних закладів його влаштують у суботу 23 червня.

Зараз ви читаєте новину «Школу закінчили 184 867 учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути