вівторок, 06 березня 2012 05:30

Скарби Тарути та Платонова повернулися в Україну

Скарби Тарути та Платонова повернулися в Україну

66 експонатів виставки "Слава України: золоті скарби і загублені цивілізації"  повернулися в Україну. Стародавні грецькі, скіфські та трипільські прикраси, посуд експонувалися в США. Вони входять у колекцію приватного музею національного культурного надбання "Платар", власниками якого є український бізнесмен Сергій Платонов і мільярдер Сергій Тарута.

Експонати виставлялися в чотирьох музеях США протягом двох років. Їх побачили понад 2 млн американців. 1 березня в Києво-Печерській лаврі у столиці експонати перевіряли митники — чи нічого не загубилося та не пошкодилося при транспортуванні.

— Враження в американського глядача було надзвичайне, іноді навіть шокуюче. Зараз, презентуючи мистецькі скарби, якнайбільше вивозять предмети російські музеї. Вони широко представлені за межами своєї країни. Відкриття України через наші виставки сприйняли схвально, — каже Валентина Колпакова, заступник директора заповідника "Києво-Печерська лавра". — Так як у "Платарі" немає свого спеціального приміщення, то експонати зберігатимуться в нас. Через місяць-два відкриємо експозицію в заповіднику.

Усі експонати — часів Трипілля, Київської Русі, давніх Єгипту, Греції та Риму. Серед них — посуд, предмети побуту, пластика, скульптура, кераміка, інструменти та зброя з міді й каменю. Також одяг, прикраси із золота, міді, емалі й дорогоцінного каміння.

Торік у квітні навколо колекції виник скандал. Українська влада зажадала її якнайшвидшого повернення в Україну. Хоча виставка в США мала тривати ще рік за контрактом. Тоді радник президента Ганна Герман говорила, що він був підписаний із попередньою владою, але не погоджений із теперішньою. Також казали, що частину експонатів знайшли чорні археологи.

Зараз ви читаєте новину «Скарби Тарути та Платонова повернулися в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути