пʼятниця, 20 вересня 2013 07:30

Сім'я ніч просиділа на даху затопленого будинку

Автор: фото з сайта www.dumskaya.net
  Зруйнована хата в селі Красне Тарутинського району Одещини. Вода змила 10 будинків, ще близько 50 — підтопило. Постраждалих прихистили односельці, майно яких уціліло
Зруйнована хата в селі Красне Тарутинського району Одещини. Вода змила 10 будинків, ще близько 50 — підтопило. Постраждалих прихистили односельці, майно яких уціліло

— Ночь с мужем просидели на чердаке дома в окружении котов и собаки, — розказує 54-річна Галина Іваницька із села Веселий Кут Арцизького району на Одещині. У ніч на 15 вересня там зафіксували 2-місячну норму опадів. Із берегів вийшли річки Когильник, Чага та Анчорак. Затопили 15 сіл у Арцизькому, Тарутинському й Болградському районах. Вода зруйнувала 53 будинки, близько 600 підтопила.

Перший день негоди Галина Іваницька з чоловіком Василем, 54 роки, пересиділи на горищі.

— То, что вода придет, знали 12 сентября, река время от времени разливается от дождей. Но никогда она не доходила к домам. Максимум — огород затапливало, — розповідає Галина Никифорівна. — Ми живемо на невеликому горбі, від нас видно річку. Тримаємо корову, сорок курей, двоє свиней, маємо город.

Я ввечері пізно повернулася з роботи — у школі довго зошити з учнівськими роботами перевіряла, — каже Галина Никифорівна. — Доки дійшла — змокла до нитки. Десь о десятій вечора прибігає чоловік від сусідів. Каже: прорвало дамбу в Красному (село вище по течії річки Когильник. — "ГПУ"), вода сюди йде. Я почала речі збирати, документи, гроші, свої прикраси, телевізор — усе на горище віднесла. Чоловік тим часом курей перегнав на горище сараю, потім тюками сіна заклав двері, де корова Манька стоїть і свиней тримаємо. Коли я почала йому допомагати, на подвір'ї вже по щиколотки води було.

Вона прорвала дві дамби — у Красному та у сусідньому районі. Потік хлинув на села в долині річки.

Із пожежної машини через гучномовець закликали людей евакуйовуватися. Тих, хто не міг іти, рятувальники виносили на руках. Іваницькі вирішили залишитися.

— Куди йти? А як хтось залізе в будинок? — каже Галина Іваницька. — Пропало світло. А вода прибувала — на вулиці до пояса сягала. Вночі сіли з чоловіком на горищі серед речей — я плакала, потім молилася. Холодно було. Вкрилися периною, але так і не заснули. Крізь дощ чути було, як Манька мукала. У дворі плавали тушки загиблих тварин — напевно, сусідських.

Наступного дня, щоб погодувати худобу, брели по пояс у воді. Залазили у хлів через дах.

— Машина в гаражі по вікна потонула. Добре, хоч зерно було на горищі. Потім чоловік у друзів у Арцизі взяв човна, плавав годувати худобу.

Іваницькі поїхали до доньки в райцентр. Додому повернулися в неділю.

Кабінет Міністрів розпорядився виділити Одещині 104 млн грн: 26 млн на компенсації жителям області, 78 млн Укравтодору — для відновлення доріг і дамб.

"Его дом снесло. А мой затопило"

60-річний Василь Кацрамон із села Красне три дні жив у сільраді. Дітей та жінок забрали до себе жителі вцілілих будинків. Чоловіки залишилися у приміщенні сільської ради.

— Мой дом затопило по окна, — розповідає телефоном Василь Васильович. — Хата старая, мы с женой хотели продать ее и уехать к родне в Молдавию. Теперь кто ее купит? Звонит друг с Березино, спрашивает: можно ли у меня пожить? Его дом снесло. А у меня, говорю, все затопило. Он в трубку чуть не плакал. Приютили его в соседнем Болграде.

Зараз ви читаєте новину «Сім'я ніч просиділа на даху затопленого будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути