вівторок, 17 липня 2012 07:15

Шифер летів на 30 метрів від хати

— Зранку сонце було, а десь близько третьої дня піднявся вітер. Дощ лив 20 хвилин. Старі люди кажуть, що тут такого ніколи не було. Дев'ятьох чоловік травмувало. П'ятьох у лікарню забрали, одна людина у вкрай тяжкому стані в реанімації. Металевий шифер летів і скалічив. Іще гілки з дерев падали. А на одну літню жінку звалилася теплиця у дворі. На дорогах погнуло металеві знаки та рекламні щити, — розповідає Василь Карпенко із управління надзвичайних ситуацій у Миронівському районі Київщини.

Ця одна із п'яти областей, які найбільше постраждали через зливи та шквали вітру в неділю, 15 липня, та в ніч проти понеділка.

— Розкрило багато хат. У Миронівці з 73 висотних будинків 56 постраждали, цеглу відривало від стін, вона падала на асфальт. У райлікарні частково знесло дах, а в міській раді його взагалі нема. Села без електрики, бо порвало дроти.

Загалом без світла залишилися 409 населених пунктів у 10 областях. Найбільше, крім Київської, — у Черкаській, Одеській, Полтавській і Миколаївській.

У місті Канів на Черкащині вітер повалив 50 дерев. Одне вбило киянина 28-річного Павла Семьонова.

— Це сталося на лимані. Там стоять палатки для відпочивальників від "Альфа банку". На одну з них, де був Павло, впало дерево, — розказує працівниця станції швидкої допомоги Канева.

У Черкасах на вул. 30 років Перемоги вирвало з корінням три величезні тополі. Найбільша, близько 25 м заввишки, повалилася на ятку з кавунами й динями.

— О четвертій дня продавщиця зайшла у клітку по кавун. У цей час на той бік, де вхід і тумбочка для торгівлі, впало дерево. Жінка подзвонила така перелякана, — розповідає телефоном власниця торговельного павільйону 36-річна Елеонора Микульська.

16 липня о 9.00 біля кавунів і поваленого дерева нікого немає. Тополя лежить на передньому боці каркасу. Коріння заввишки до 3 м. Під товстим стовбуром стоїть стара блакитна тумбочка. Через 10 хв. до неї крізь гілки пробирається продавщиця 62-річна Антоніна Іванівна.

— Арбузов сколько оставляли? — розмовляє по телефону. — А машинка где, как считать, а тетрадка? — заглядає в тумбочку. Знаходить електронні ваги і калькулятор. — О божечки, Эля, пакет с одеждой намочило, книгу и тетрадку.

З тумбочки вилазить сонний смугастий кіт. Потягується, заглядає у відро зі сміттям, іде геть.

— Ну, охрана! — обурюється продавщиця. — Вчера была зарплата, оно нажралось. Только пустые пивные бутылки. Всё покидал.

Об 11.00 приїжджають рятувальники, починають розпилювати тополю.

На Полтавщині постраждали сім районів. Найбільше — Лохвицький, Чорнухинський та Миргородський. У селі Хейлівщина Чорнухинського району без даху залишилися три будинки.

— Складали сіно години в чотири. Глянули — хмарно. Подумали, на дощ збирається, — згадує Світлана Угр. — А воно як подуло, страх один. Дощ уперемішку із вітром. Крутило так, що аж сіно на хату закинуло.

Найбільше потерпіла сім'я Семенченків. З їхнього будинку та хліва знесло дах. На ділянці поклало на землю всю городину. Шифером прибило птицю.

— Страшне як перелякалися. Чоловіка вдома не було. Ми з донькою удвох. Вітер почався вмить. Шифер летів метрів на 30 від хати, падав на сусідський город, через забор на дорогу, — говорить 37-річна Алла Семенченко. — Ми поховалися в хату, не вспіли і хазяйство загнати, прибило чотири гуски. У сусідки вирвало з коренем шовковицю. А вона така, що й руками не обхватиш.

В Укргідрометцентрі кажуть, що злив із градом та поривчастим вітром очікують сьогодні, 17 липня, на півдні та сході країни.

— Впливає активний атмосферний фронт, тому погода нестійка, — пояснює Наталя Голеня, заступник начальника відділу метеорологічних прогнозів. — Упродовж тижня можливі короткочасні дощі з грозами по всій Україні. Небезпечних явищ не буде.

Вихор ніс над землею курей і сміття

15 липня північним заходом Польщі пронеслося кілька потужних торнадо. Швидкість вітру сягала 200 км/год.

— Я побачив поперед собою на дорозі чорний стовп. Вихор ніс усе: курей, сміття, уламки дерев, — каже житель села Вишинки.

Унаслідок стихії загинув 60-річний селянин, на якого обвалився дах. Понад 10 осіб дістали поранення. Зруйновані більш як сотня будинків.

У неділю надвечір деякими дорогами не можна було проїхати через повалені дерева.

 

Зараз ви читаєте новину «Шифер летів на 30 метрів від хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути