четвер, 11 березня 2010 07:52

Шевченківську премію вручали у холодному приміщенні

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Віктор Янукович вручає нагороди лауреатам Шевченківської премії. Кожному тисне руку
Віктор Янукович вручає нагороди лауреатам Шевченківської премії. Кожному тисне руку

Увечері 9 березня біля столичної Національної опери чотири екскаватори і три КамАЗи розчищають дорогу від снігу. О 18.00 на концерт для лауреатів Шевченківської премії має приїхати президент 59-річний Віктор Янукович. Нагороди він роздавав їм уранці в музеї Шевченка в місті Каневі на Черкащині.

Автобус із лауреатами під"їжджає о 17.30. Він напівпорожній. Львівська письменниця Галина Пагутяк, 51 рік, виходить із букетом хризантем та ірисів. Тримає чорну сумку й зелену торбину. Показує посвідчення лауреата, медаль і диплом. Вона отримала премію за роман "Слуга з Добромиля". Труситься й підкурює цигарку. Каже, під час вручення нагород дуже змерзла.

— Музей на Чернечій горі у страшному стані, там зараз роблять ремонт. До порядку привели один зал, нас там і нагороджували. Було холодно, як і надворі — він не опалюється. Нас примусили роздягтися. Півгодини сиділи в холодному приміщенні. Янукович приїхав вчасно. Говорив спокійно і врівноважено. Спочатку читав промову з папірця, а потім почав сам говорити. Сказав: "В Україні буде єдина державна мова". Це обрадувало всіх лауреатів, вони почали плескати в долоні.

На сцену лауреатів викликали за алфавітним порядком. Президент кожному тиснув руку й казав: "Вітаю з найвищою державною нагородою". За протоколом, він мав спілкуватися в неформальній обстановці, але відмовився від цього. Був дуже скутий. Побачив, що серед лауреатів мало його прихильників. Ніхто не кричав йому "ура".

На сцену лауреатів викликали за алфавітним порядком

Розмір премії зменшили зі 160 тис. до 130 тис. грн. Президент це рішення не пояснив.

— Не думаю, що то була свідома пакость, — каже Галина Пагутяк. — Цього року лауреатів аж 11, бюджет стількох не потягне. Та нічого — переживемо. Квартира в мене є, машини мені не треба.

На вручення не приїхала донька поетеси Ліни Костенко — 53-річна Оксана Пахльовська. Нагороду їй присудили за книжку "Ave, Europa!". Замість неї нагороду отримала київська письменниця Марія Матіос, 50 років. Пахльовська написала їй письмове доручення.

— "Значний обсяг роботи, пов"язаний із початком нового семестру в Римському університеті, унеможливлює мій приїзд", — Марія Василівна цитує уривок із доручення. — Додому везу медаль і посвідчення Пахльовської. Чому цього року вирішили урізати розмір премії, я не знаю. Розмір французької Гонкурівської — 10 євро, але вона все одно вважається найпрестижнішою нагородою. Всі дбають, хоча б у списки потрапити.

Чернігівський поет Дмитро Іванов каже: навіть якби не було грошової винагороди, Шевченківська премія — найвища відзнака.

— Байдуже — 160 чи 130 тисяч. Добре, хоч ці гроші дали. У мене вже їх немає — планую частину віддати церкві, на решту куплю комп"ютери у школу та ПТУ, де я вчився. Янукович на нагородженні говорив розумні речі. Сказав, що виділятиме більше грошей на культуру, пообіцяв до квітня відремонтувати музей Шевченка в Каневі. Церемонію провів достойно.

На вході до Національної опери черга. Всередину пускають по кілька людей. Біля гардероба стоять металошукачі, охоронці перевіряють сумки відвідувачів. Віктор Янукович не запізнюється. Із заступником керівника своєї адміністрації 50-річною Анною Герман сідає в першому ряду біля центрального проходу. Під час концерту повільно плескає в долоні. Біля нього сидить поет Іван Драч, 73 роки. Час від часу Янукович щось шепоче йому на вухо. Концерт триває півтори години. Одразу по його закінченні охоронці розштовхують людей, щоб президент вийшов першим. Він іде із глядацької зали, широко усміхається й махає на прощання рукою.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківську премію вручали у холодному приміщенні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути