пʼятниця, 07 серпня 2009 07:29

Селяни розібрали дерев"яну церкву XVIІІ століття

  Фото церкви у селі Бісковичі Самбірського району на Львівщині, зроблене взимку 2009 року. Стара церква, яку розібрали селяни, розташована ліворуч від нової
Фото церкви у селі Бісковичі Самбірського району на Львівщині, зроблене взимку 2009 року. Стара церква, яку розібрали селяни, розташована ліворуч від нової

У селі Бісковичі Самбірського району на Львівщині віряни Української автокефальної православної церкви розібрали дерев"яну церкву. Її збудовано 1740 року. Усі балки пронумерували, поскладали на подвір"ї.

Селяни кажуть, храм був у поганому стані, колоди підгнили, будівля могла завалитися. Її не було внесено до реєстру пам"яток архітектурної спадщини.

— У старій церкві не правиться вже третій рік, відколи перейшли до нового храму, — розповідає "ГПУ" сільський голова Володимир Андрущенко, 52 роки. — Звідти перенесли іконостас, образи. Стара стояла за 1,5 метра від нової церкви. Люди звернулися у Львівську філію науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту й отримали висновок: дерев"яний храм у аварійному стані. У березні 2007 року громаді повідомили, що церква непридатна для богослужінь, її рекомендували розібрати. Є дозвіл від львівського архієпископа автокефальної церкви Макарія. Потім у селі відправили службу Божу та й розібрали. На її місці зведемо капличку.

Розібрану будівлю хотіли перевезти до музею архітектури та побуту у Львові.

— Як тільки ми дізналися про наміри громади, то зобов"язали їх не починати демонтаж, доки не буде визначено місця для подальшого встановлення, — говорить заступник голови Самбірської райдержадміністрації Василь Федірко, 43 роки. — На жаль, селяни не звернули на це уваги. Зійшлися й розібрали. Днями нам повідомили, що храм перевезуть до Золочівського монастиря автокефальної церкви.

Заступник начальника управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації Роман Онишко, 54 роки, каже, стара церква не була пам"яткою архітектури, бо не збереглася в первісному вигляді:

— Її перебудовували. До того ж селяни оббивали її ззовні дошками, щоб вона встояла. На Львівщині є близько 300 дерев"яних церков, не внесених до реєстру. Коли храм зберуть на новому місці й використовуватимуть за призначенням, то можна буде його зареєструвати. Добре, що ми не втратили церкву. Могла зайнятися від свічки, тоді б не відновили.

Експерти оцінюють будівлю в 55 млн євро.

— Якби цей об"єкт був у переліку пам"яток архітектури, то за самовільний демонтаж парафіяни мали б сплатити штраф, який становив би половину вартості, тобто 27,5 мільйона євро, — каже архітектор із Самбора Орест Ференц. — Храм планували внести до списку спадщини ЮНЕСКО.

Василь Гитик, 71 рік, із Бісковичів згадує, що в розібраній церкві вміщувалося під час служб із півсотні людей, а решта стояли на вулиці. У ній вінчали та відспівували тільки місцевих жителів. Раніше храм належав греко-католицькій громаді, але потім його передали православним.

Зараз у карпатському регіоні збереглося 1600 дерев"яних давніх церков. Понад 100 унікальних храмів за останні 15 років зруйнувалися.

Зараз ви читаєте новину «Селяни розібрали дерев"яну церкву XVIІІ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути