Ексклюзиви
пʼятниця, 23 жовтня 2009 07:58

Селяни не пускають туристів до печери

Другий місяць блокують вхід до печери Кришталева жителі села Кривче Борщівського району Тернопільщини. На вхідні двері повісили замок. Туристів усередину не пускають.

— Дорога від села до Кришталевої розбита. Її ще за Союзу ремонтували. Баюри (калюжі. — "ГПУ") такі, що проїде хіба трактор чи фіра. Автобуси і машини просто не їдуть. Люди, щоб перейти, взувають гумаки. Сміття всюди повно. Оце все, що отримує Кривче від туризму, — скаржиться голова сільради Володимир Базюк, 46 років. — Тільки за травневі свята на екскурсію приїжджали близько 10 тисяч туристів. А знаєте, скільки надійшло в наш бюджет за надрокористування? 72 гривні 76 копійок!

Кришталева розташована за 1,5 км від Кривчого. Одна з найбільш вивчених в області печер. Її протяжність — 23 км. Тут діє 3-кілометровий освітлений туристичний маршрут. Вхідний квиток для дорослого коштує 10 грн, дитячий — 7.

— Тернопільський обласний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді незаконно користується нашими надрами. Торік центр отримав ліцензію без погодження із сільською радою. Вони ніби організовують приїзд туристів. Але люди самі сюди їдуть, — переконує Володимир Базюк. — За серпень–вересень тут були з Франції, Болгарії, Білорусії, Литви, зі східної України. Ми зверталися в обласну раду, аби печеру передали нам. Там створили спеціальну комісію, вона засідала. А що з того? Мене повідомили за 20 хвилин до початку. Як я мав доїхати?

Кривче розташоване за 125 км від Тернополя, у ньому живуть 1803 людини. За рік народилися 26 дітей, дитсадка немає. Люди вважають, якби відвідання печери давало доход, питання садка можна було б вирішити. Так само, як і відремонтувати дорогу.

Зараз ви читаєте новину «Селяни не пускають туристів до печери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути