Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2008 07:08

СБУ виправдала українських націоналістів

Організація Українських Націоналістів (ОУН) не вбивала польських професорів та євреїв у липні 1941 року. Про це свідчать розсекречені документи, які минулої середи оприлюднила Служба безпеки України.

На початку Другої світової війни 300 оунівців приєдналися до німецької армії. Їхній батальйон називали "Нахтігаль". У липня 1941 року бійці увійшли до Львова. Німці запропонували їм відплатити більшовикам за те, що ті замучили в тюрмах 80 тис. українських політв"язнів. Помститися пропонували на львівських євреях.

— У СБУ України зберігся архівний документ "До книги фактів". Він охоплює події з 22 червня по вересень 1941 року, — каже історик Олександр Іщук. — Там написано, що керівники ОУН, довідавшись про німецькі пропозиції, відмовилися від них. Тоді німці відправили їх у тижневу відпустку, сказавши, що самі чергуватимуть у Львові.

Спочатку німці розстріляли 45 польських учених і їхні сім"ї. Львів"янин Гольцман свідчив, що в липні 1941-го бачив, як 20 поляків завели в двір будинку N8 на вул. Арцишевського.

— Там люди в німецькій формі примусили їх мити сходи язиками. Після того від групи відділили п"ятеро людей, вивезли за місто і розстріляли, — говорив чоловік.

Наступним кроком був масовий розстріл євреїв. Лише в ніч із 4 на 5 липня вбили 1400 осіб. За три дні німці розстріляли 4 тис. львівських євреїв. Потім віддали наказ "Нахтігалю" 7 липня залишити місто.

Інформація про причетність батальйону "Нахтігаль" до єврейського погрому у Львові з"явилася 1959 року.

— Легіон просто використали у політичній грі між собою Німецька Демократична Республіка, підконтрольна СРСР, та Федеративна Республіка Німеччини. Але "Нахтігаль" виправдали й забули. Однак пляма на ОУН лишилася, — зауважує заступник директора Інституту історії України Станіслав Кульчицький. — Цей документ опублікували ще 15 років тому. Тепер хочуть видати книжку про ОУН-УПА.

Зараз ви читаєте новину «СБУ виправдала українських націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути