четвер, 07 квітня 2011 10:13

Шаблю з Януковичем інкрустували вугіллям
5

Срібна фігура Віктора Януковича прикрашає шаблю, яку зробив луганський зброяр Олександр Ткаленко. На касці президента виблискує діамант в один карат
Фото: фото з сайта phylloscopus.livejournal.com
Ззаду на фігурі президента вигравірували тризуб
Скульптура Віктора Януковича важить 200 грамів
Шаблю, яку виготовляли два роки, оцінюють у 200 тисяч євро
На клинку шаблі зобразили герб міста Антрацит та його визначні місця

Луганський зброяр 38-річний Олександр Ткаленко прикрасив сталеву шаблю срібним бюстом Януковича. У Києві на виставці холодної зброї ця робота отримала гран-прі.

— Шабля називається "Блиск Антрацита", але її перейменували. Тепер це "Шабля для Януковича", — розповідає зброяр. — Я інкрустував її вугіллям замість смарагдів та діамантів.

Олександр Ткаленко робив шаблю два роки. Вугілля використав для вставок на сріблі та оздоблення хрестовини.

— Присвятив її шахтарям і моєму рідному місту Антрациту. Спочатку думав на рукоятці виліпити фігуру звичайного шахтаря. Та після того, як Янукович став президентом, розмістив його фігуру на рукоятці шаблі. Бо він — верховний головнокомандувач і має стосунок до вугільної промисловості.

З одного боку на клинку є визначні місця Антрацита, з другого — картинки із шахтарського життя.

— В образі шахтарів зобразив себе, свого батька і брата. Я три роки робив у шахті. Батько з братом і досі працює. Малюнки на шаблю наносила майстриня Юлія Турченко. Робила все вручну методом травлення на сталі. Зверху наносила чисте золото і покривала темним фіолетовим лаком.

Розповідає, що над бюстом Януковича працював два місяці.

— Основу з пластиліну робив скульптор Марк Зінченко. Пояснив, яким має бути розташування голови, направлення тулуба. Перший раз пластилінового Януковича не впізнав — мав відповідну зачіску, але обличчям був схожий на актора Алена Делона. Переробляли його більше як 10 разів. Було важко, бо найменший дотик змінював риси обличчя. Коли досягли повної схожості, зробили воскову модель і відлили фігуру зі срібла. Всього на шаблю витратили кілограм срібла. Янукович важить 200 грамів.

На касці президента виблискує діамант в один карат.

— Діамант — точна копія шахтарського ліхтарика. Довго робили тримач для нього. Хотів, щоб був з платини, але не вийшло. Виявилося, що платину неможливо розплавити у домашніх умовах. Довелося додавати золота.

Собівартість зброї — $12 тис.

— Коли її робив, повлазив у величезні борги, — продовжує зброяр. — Маю велику сім'ю, виховую п'ятьох доньок. Найстаршій виповнилося 17, наймолодшій — 5 місяців. Дружина мене завжди підтримує. Хвалить кожну роботу. Тепер шаблю оцінюють у 200 тисяч євро. Та я не хочу її продавати, збираю експонати для власної виставки. Якщо з'явиться кілька клієнтів, зроблю точну копію.

Майстер зберігає її у домашньому сейфі.

— У квітні планую показати шаблю в Австрії. Зброю я почав виготовляти в дитинстві. Перший кинджал зробив у 6 років. Розплавив у домашній печі цвях, розкував його на рельсах. Рукоятку обмотав металевим дротом. Той кинджал і досі зберігаю, хоч він весь заржавів. У 10 років зробив класичну модель. Для неї використав медичний пінцет із хірургічної сталі.

Зараз ви читаєте новину «Шаблю з Януковичем інкрустували вугіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути