середа, 06 травня 2009 07:45

Русини оголосили автономію

Декларацію незалежності автономної республіки Подкарпатської Русі прийняв позаминулими вихідними перший Всесвітній з"їзд русинів.

Русини зі Словаччини, Чехії, Угорщини, Словенії й України збиралися в чеському місті Пардубіца. Закарпатських русинів представляли двоє — керівник "Общества подкарпатських русинів" Ладіслав Лицович із колегою Іваном Туряницею.

У прийнятому документі є звернення до діаспор, керівників держав, парламентів країн із проханням визнати автономну русинську республіку Подкарпатську Русь. Визначили кордони автономії, її символіку й мову. Відповідно до меж, до русинської держави входить усе Закарпаття.

— З"їзд дискредитував русинський рух України, — коментує "ГПУ" Микола Староста, член президії Народної ради русинів Закарпаття. — У ньому взяли участь некомпетентні люди. Нас ніхто не повідомив про міроприємство в Чехії. Хоча русини, які поїхали від області, виступали від усього русинського народу. Декларація не має жодної юридичної сили. Але ті, хто її прийняв, ставляться до неї як до серйозного документу.

Микола Староста вважає з"їзд результатом роботи спецслужб Росії.

Жителі Закарпаття про з"їзд у Пардубіці не розмовляють. Обговорюють цю подію лише в русинських колах. Місцеве управління СБУ події не коментує. Учасник з"їзду Ладіслав Лицович зустрічей із пресою уникає. Під час перепису 2001 року 10 тис. осіб на Закарпатті вказали, що вважають себе русинами за національністю.

— Але їх насправді більше, — вважає Староста. — Десь 600–700 тисяч. У світі загалом живе 1,5 мільйона русинів.

Зараз ви читаєте новину «Русини оголосили автономію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути