Ексклюзиви
неділя, 11 березня 2007 17:56

Розумово відсталі діти заробили 130 тисяч євро

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  У Вільшанському будинку-інтернаті для дітей з важкими розладами фізичного та розумового розвитку зараз 186 вихованців. Це єдиний заклад в Україні, де таким дітям проводять уроки
У Вільшанському будинку-інтернаті для дітей з важкими розладами фізичного та розумового розвитку зараз 186 вихованців. Це єдиний заклад в Україні, де таким дітям проводять уроки

У закарпатському місті Тячів закінчують ремонтувати філію Вільшанського будинку-інтернату для дітей з важкими розладами фізичного та розумового розвитку. Сюди переселять вихованців, яким виповнилося 20 років. Вони будуть тримати худобу та вирощувати городину, щоб прохарчуватися. Крім того, працюватимуть у швейній майстерні. Переважно шитимуть одяг для себе, дещо продаватимуть.

Раніше після інтернату такі люди потрапляли до психо-неврологічних лікарень. Однак у цих закладах швидко забували все, чому навчилися.

Гроші на купівлю нового корпусу та проведення ремонту вихованці інтернату збирали самі. Минулого року 30 із них відпочивали у Швейцарії. Там виступили з концертом. Номери готували півроку. Відвідувачі та благодійники пожертвували дітям з обмеженими можливостями 130 тис. євро. Крім того, їм допомагають французи, англійці, американці та чехи.

Заклад розташований в селі Вільшани Хустського району. За словами директора 63-річного Івана Бігунця, це єдина в Україні школа для дітей ІІІ–ІV груп інвалідності. Таких ще називають імбіцилами або ідіотами.

У вільшанському закладі працюють гуртки швацької справи, кулінарії, майстерні "Сад", "Ферма". Дітям показують, як готувати різні страви, навчають доглядати за городом та свійськими тваринами. В інтернаті є також магнітофони, відео, десять телевізорів, комп"ютерний клас. Планують збудувати майстерні з виготовлення свічок та лозоплетіння, деревообробну та паперову робітні.

— Ми примушуємо дітей працювати, щоб вони розвивалися, — каже Іван Бігунець. — Це трудова реабілітація.

Зараз в інтернаті 186 вихованців віком від 4 до 20 років,  здебільшого із Закарпатської області. Є також кілька львів"ян та киян. Через розумову відсталість 28 інтернатівців прикуті до ліжка.

Серед них 15-річний Адам Молнар. Його зріст не більше ніж 80 см. А голова — як дві звичайні. У Вільшанах він уже понад десять років. До того Молнара постійно переводили з лікарні в лікарню. Медики поставили хлопцеві діагноз — "гідроцефалія" та "олігофренія у стадії ідіотії". У мозку дитини багато води.

Адам постійно в ліжку. Він лежить непорушно та дивиться на стелю. Спочатку хлопця годували з пляшечки — за час перебування в інтернаті навчили їсти ложкою. Де народилася дитина та хто її батьки, невідомо.

Раніше прикутих до ліжка в інтернаті було 150. Вихователі кажуть, що ставити дітей на ноги навчилися за спеціальною реабілітаційною програмою.

— Для цього потрібно щонайменше рік, — пояснює директор. — Часом минає й десять, доки дитина починає ходити. Потрібно, щоб вона жила в хороших умовах, добре харчувалася, приймала ліки та виконували фізичні процедури — масажі, прогулянки. До наших вихованців приїздять лікарі із Франції та Німеччини. Щороку намагаємося оздоровлювати групи на морі.

У липні 2006 року в інтернаті пройшло обласне свято "Вільшанська співаночка". Вихованці танцювали та співали. Розчулив присутніх виступ 17-річного Сергія Лакатоша. У хлопця гарний голос. Вихователі хвалять Сергія. Кажуть, він робить успіхи на заняттях майстерні "Творення". Там дітей навчають читати та писати.

Лакатош із багатодітної сім"ї. Його родичі живуть у селі Собатин Іршавського району. Мати покинула хлопчика в пологовому будинку, коли почула діагноз лікарів — "олігофренія у стадії імбицильності".

Раніше батьки відвідували сина двічі на рік. Минулого Різдва забрали додому погостювати. Там Сергій вперше побачив своїх братів та сестер.

Зараз ви читаєте новину «Розумово відсталі діти заробили 130 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути