вівторок, 17 липня 2018 06:26

Розкопали хати, яким шість тисяч років

Два будинки трипільців розкопали археологи поблизу селища Тальянки Тальнівського району Черкаської області. Хатам приблизно шість тисяч років. Усередині лежали гончарні вироби.

— Знайшли зовсім невластиві для того часу горна. Такі виготовляли за часів античності. За 2,5 тисячі років після трипільців, — каже керівник археологічної експедиції Олексій Корвін-Піотровський. — Ймовірно, будинки були двоповерхові. Лишилися тільки стіни. Дах не зберігся. Тоді його робили з очерету чи дерева.

У сусідньому селі Легедзине вчені знайшли могилу жінки III–IV ст. Захоронення суперечить усім тодішнім традиціям.

— Похована — віком до 25 років. Лежить обличчям донизу із заведеною за спину рукою. Звичний для того часу поховальний інвентар відсутній, — говорить співробітник Національного історичного музею 41-річний Сергій Діденко.

Похована жінка інакше, бо її могли вважати відьмою. Могила належить до епохи черняхівської культури. Вона існувала у перших п'яти століттях нашої ери.

Трипільці жили на території України понад сім тисяч років тому. Під землею на території сіл може бути ще до трьох тисяч руїн їхніх осель, припускають учені.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали хати, яким шість тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути