середа, 20 серпня 2008 07:07

Росія призупинила експорт сухого молока з України

Із 20 серпня Росія може повністю припинити експорт сухого молока з України. Про це йдеться в попередньому листі Федеральної служби РФ із ветеринарного й фітосанітарного нагляду.

Останні півтора тижні російські експерти перевіряють 31 українське молокопереробне підприємство, що постачають до Росії сухе молоко та твердий сир. Сир дозволили експортувати сімом підприємствам. Решта заводів чекає на висновок. Його росіяни нададуть сьогодні.

— До того числа Росія призупинила експорт сухого молока. Вони пришлють нам остаточний лист, де вкажуть свої вимоги і перелік тих молокозаводів, з якими співпрацюватимуть далі, а яким відмовлять, — пояснюють у Державному комітеті ветеринарної медицини.

Сухе молоко з України, окрім Росії, експортують також до країн ЄС. У них такі ж вимоги до якості, як і в Росії.

— Кожен захищає свій ринок. Можливо, росіянам не подобаються ціни чи обсяги експорту. Або не задовольняє якість нашого сухого молока. Може, вона й низька, бо сьогодні й завтра в одного господаря молоко може бути різним. Тут, як то кажуть, треба мити руки перед їжею, — розповідає Анатолій Осадчий із Держдепартаменту ветмедицини.

Деякі експерти стверджують, що заборона на експорт молокопродукції з України до Росії може мати політичні причини. Мовляв, таким чином росіяни хочуть покарати українців за підтримку Грузії в її конфлікті з Росією.

У першому півріччі Україна експортувала до Росії продовольчої продукції на суму $970 млн. Загальний експорт сухого молока до Росії, Європи та Прибалтики на 1 липня становив 27 тис. т.

Зараз ви читаєте новину «Росія призупинила експорт сухого молока з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути