Ексклюзиви
пʼятниця, 14 липня 2017 00:20

Росія вписує у списки полонених убивць і "злодіїв у законі"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Гайде Різаєва працювала  в господарському суді Криму. Має звання заслуженого юриста. У перших числах лютого ­2014-го виїхала до Києва
Гайде Різаєва працювала в господарському суді Криму. Має звання заслуженого юриста. У перших числах лютого ­2014-го виїхала до Києва

— Зараз обміни полоненими не відбуваються. Взагалі. У Мінську ведуть перемовини про схему всіх на всіх, тому не віддають конкретних людей, — каже волонтерка 38-річна Гайде Різаєва.

Двічі була в полоні бойовиків ЛНР. Після звільнення почала займатися обмінами. 26 квітня Тристороння група в Мінську домовилася про роботу над підтвердженням списків полонених.

— Поміняти всіх на всіх складно, — каже Різаєва. — Росія вимагає відпустити людей, яких посадили за кримінал іще до війни. Серед них є "злодії в законі", вбивці. Якийсь Василь давно натворив щось у нас і сидить. А за нього замовили слівце і включили в перелік поло­нених.

Який вихід?

— Домовлятися. Переговорники мають бути найвищого рівня. Все одно все вирішують у Кремлі. Раніше ми могли, наприклад, через Союз афганців у Луганську говорити про обмін з тією стороною. Набирала їхніх представників і пропонувала обмін конкретної людини. За годину передзвонювали: "А нам потрібен такий-то". Ми все це погоджували із СБУ. Домовлялися про місце зустрічі, виїздили у буферну зону і забирали бійців. Раніше це було легше. Тепер потрібно змінити формат переговорів. У полоні досі люди, з якими я сиділа 2014-го.

Що ще можна зробити для ­їхнього звільнення?

— Треба, щоб їх усіх знали. Щоб про них говорили. Робити телевізійні рубрики, у містах встановлювати білборди з фото. Піднімати громадськість. Наші акції відвідують матері й жінки полонених. Усі живуть у різних містах. Часто не мають грошей приїхати до ­Києва. Їхні годувальники — у полоні. Українці ­недостатньо переймаються долями цих людей.

Чи достатньо роблять спецслужби?

— СБУ для обміну робить усе можливе. Якби не заважали. У полоні бойовиків — вчений Ігор Козловський (українського релігієзнавця затримали в Донецьку 27 січня 2016 року, звинуватили у зберіганні боєприпасів і шпигунстві на користь України. — ГПУ). Але у списках Надії Савченко його чомусь немає (народний депутат Надія Савченко самовільно вела переговори із бойовиками. 10 січня 2017-го опублікувала списки полонених і зниклих безвісти. — ГПУ). Проте у них є люди, яких не шукає СБУ. Немає доказів, що вони — наші. Це гальмує процес переговорів. Антитерористичний штаб займається питанням звільнення досить успішно. Але не все залежить від України.

Крим треба включати у Мінський процес

— Перемовини щодо полонених на Донбасі повільно, але рухаються. А з Кримом біда, — каже волонтерка Гайде Різаєва. — Політв'язнів, які сидять у Росії, ми не можемо залучити до обміну. Це нонсенс. Треба вимагати, аби питання щодо цих людей підняли на переговорах. Зробили окремим пунктом угод. Списки щодня поповнюють нові жертви. Українській владі необхідно включати півострів у Мінський процес. Будь-якими шляхами, за допомогою США і всього світу. Це так само окупована територія, як і Донбас. Те, що там не стріляли "Гради", ще не означає, що це не Україна.

Зараз ви читаєте новину «Росія вписує у списки полонених убивць і "злодіїв у законі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути