вівторок, 15 серпня 2017 07:35

Росія стягує війська до кордону з Україною

— У Росії цього тижня відбувається небачений рух військової техніки. Московська область, Костромська, Самара, Волгоград, Петербург. ­Навіть із Новосибірська літаками ­вояків перекидають у європейську частину Росії, — заявив 10 серпня журналіст 48-річний ­Андрій ­Цаплієнко.

Оприлюднив у соцмережі фото військової техніки, що їде до кордону з Україною:

— Колони з технікою рухаються в бік Воронезької області, Краснодару та Криму. До українського кордону із залізничної станції Розсош (Воронезька область Росії. — ГПУ), де зупинилася найбільша партія техніки, — менше півгодини їзди. Росія пояснює передислокацію військ підготовкою до навчань "Захід-2017". Пройдуть 14 вересня на полігонах сусідньої Білорусі.

Рух може бути пов'язаний із тим, що російські війська проводять ротацію і навчання на кордоні з Україною, каже військовий експерт 41-річний Юрій Бутусов:

— Відпрацьовують сценарій вторгнення. У Кремлі зробили висновки з подій 2014‑го. Провели реформу армії, спрямовану на те, щоб здійснити вторгнення в Україну в найкоротші терміни, щойно буде відповідна політична обстановка. Це нагадує вторгнення в Грузію 2008 року. Тоді також провели військові навчання збройних сил РФ на кордоні з нею.

— Очікувати масштабного вторгнення Росії не варто, — каже військовий експерт Дмитро Снєгирьов, 45 років. — Українське суспільство залякують напередодні розгляду законопроекту про реінтеграцію Донбасу. Там чітко вказано, що маємо визнати особливий статус регіону, дозволити провести там вибори й оголосити бойовикам повну амністію. Мовляв, якщо цього не зробимо, то матимемо на вибір внутрішню нестабільність у регіоні або вторгнення російських збройних сил з боку Білорусі чи Росії.

Велике питання, чому Віктор Муженко (начальник Генштабу ЗСУ. — ГПУ) не припиняє цю істерію. 8 серпня заявив, що на кордоні з Україною зосередилися три дивізії збройних сил РФ. Це підхопили журналісти й роздули мало не наступ. А ці дивізії закінчать формування лише наприкінці 2017-го. Створений там штаб — оперативний, а не бойовий. Заява Муженка про 40 тисяч бойовиків на тимчасово окупованій території теж не витримує критики. У квітні виконувач обов'язків його першого заступника генерал Віктор Назаров говорив про 32 тисячі бойовиків. За три місяці мобілізації у 1 та 2-му армійських корпусах не проводилося. Так само, як і не було ротації у збройних силах Росії.

На страхах військового керівництва зіграла Білорусь. Під час останнього візиту 21 липня президент Олександр Лукашенко взамін на гарантію невторгнення російських військ з боку Білорусі домігся підписання вигідного договору. Білорусь отримала право постачати свої товари як гумдопомогу на тимчасово окуповані території. Отримають із цього прибуток понад 2 мільйони доларів.

Зараз ви читаєте новину «Росія стягує війська до кордону з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути