Ексклюзиви
вівторок, 21 березня 2017 00:55

Російські банки підуть з України

Автор: УНІАН
  Активісти замурували вхід до відділення ”Сбербанка” й облили фасад будівлі червоною фарбою на вулиці Воскресенській у Дніпрі, 15 березня 2017 року
Активісти замурували вхід до відділення ”Сбербанка” й облили фасад будівлі червоною фарбою на вулиці Воскресенській у Дніпрі, 15 березня 2017 року

— Усі банки з державним російським капіталом, які працюють в Україні, ведуть переговори про можливий продаж. Нацбанк вважає це найкращим способом для них залишити наш ринок. Бо в сьогоднішніх умовах про розвиток цих фін­установ не йдеться, — каже заступник голови Національного банку 44-річна Катерина Рожкова.

— Більшість банків із російським капіталом рік тому оголосили про бажання продати українські "дочки". Покупців досі не знайшли, — говорить економіст ­Андрій ­Новак, 44 роки. — Тепер Україна запровадила до них санкції на рік (заборонено виводити кошти за межі країни. Уряд і НБУ мають подбати, щоб у цих банках не тримали гроші державні підприємства. — ГПУ). Стало зрозуміло, що нормально працювати на українському ринку вони не зможуть. Тому знову заговорили про продаж. Питання, якою буде ціна. Якщо ніхто з решти банків не зацікавиться, то найраціональнішим рішенням для України було б націоналізувати ці п'ять установ ("Промінвестбанк", "ВіЕсбанк", "Сбербанк", "ВТБ", "БМ Банк". — ГПУ). Вони становлять близько восьми відсотків ринку.

Які шанси продати ці банки?

— Материнській структурі потрібно позбуватися активів, які не можуть працювати. Санкції дають змогу або м'яко вийти з українського ринку, або продати. Можливо, Україні доведеться націо­налізувати їх. На економічну ситуацію в країні це не вплине. Торік значно більший Приватбанк перейшов у власність держави. Й працює, як і раніше.

— Зараз на державні банки припадають 52 відсотки ­всієї системи, — продовжує Андрій Новак. — У разі націоналізації цих фінустанов, у руках держави опиняться 60 процентів цього сектора. Для кризових років — це нормально. Після закінчення війни вартість активів зростатиме. Тоді якісь державні банки можна буде продати.

Які ще є варіанти, окрім націоналізації?

— Головне, щоб ці банки не купили російські приватні інвестори. Тоді буде небезпека диверсій, фінансових провокацій — аж до дестабілізації курсу гривні.

Як вони можуть зробити це?

— "Сбербанк" вивішує курс 30 гривень за долар при продажу. Кому продаватимуть валюту — тим, хто купує по 27 гривень, чи готовим заплатити 30? Інші банки змушені будуть відреагувати — теж піднімуть курс.

Якщо російські банки лопнуть, хто віддаватиме гроші вкладникам?

— Фонд гарантування вкладів. Якщо їх купить інвестор, то — він.

Хто клієнти цих банків?

— Юридичні особи, які мали економічні зв'язки з Російською Федерацією. Їм було зручно працювати через російські банки або РФ виставляла таку умову.

Серед громадян — це наші заробітчани в Росії. А також ті, хто вважав ці банки надійнішими за українські. Та зараз вкладникам краще забирати свої гроші з них, а підприємствам — переводити рахунки у вітчизняні фінустанови.

Зараз ви читаєте новину «Російські банки підуть з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути